Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lillian (15) fikk dødsdommen

I august avskrev Stensby sykehus livet til komapasienten Lillan (15). Nå går mora på tur med Lillan i rullestol. Hennes utrettelige kamp for datterens liv fører fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lillan er blitt sterkere og puster nå ved egen hjelp.

- Å gå tur med Lillan, har jeg ikke kunnet gjøre før. Dette er herlig, sier mora Eva til Dagbladet.

Lillans nye lege, doktor Espen Devold ved Ullensaker senter for rehabilitering, levner ingen tvil:

- Lillan har helt klart blitt bedre siden hun kom hit. Det virker som hun ikke lenger er i koma.

- Passiv dødshjelp

Tidligere i høst anbefalte legene passiv dødshjelp. Nå vil hennes nye leger forsøke å trene henne opp til å spise og snakke.

Kommunen planlegger en egen arbeidsgruppe med lege, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, lærer og pårørende som bare skal drive aktiv rehabilitering av jenta.

Den slette prognosen til Stensby sykehus fra i høst er gjort til skamme.

- Med en så stor hjerneskade anser jeg det som utelukket at hun vil kommunisere igjen, sa sykehusets overlege Jan Eriksen til Dagbladet i august.

Doktor Espen Devold ved rehabiliteringssentret sier:

- Jeg har i dag en sterkere fornemmelse av at Lillan har kontakt med omverdenen enn da hun kom til oss i august.

Moras kamp

Lillans mor, Eva, nektet å oppgi jenta etter at hun pådro seg en hjerneskade i våres. Hennes standhaftighet førte til at datteren er blitt fulgt opp ved rehabiliteringssentret siden midten av august.

I helga gikk hun for første gang tur med Lillan - i rullestol. Det var et stort øyeblikk.

- Lillan vil forbli hjerneskadd, men kampen for livet er vunnet. Hun er ikke lenger noen risikopasient. Å slippe dødsangsten er helt skjønt, sier Eva.

Snur på hodet

Til Dagbladet forteller doktor Devold i Ullensaker kommune om framskritt:
  • Nå puster hun av seg selv. Hun trenger ikke lenger kunstig oksygentilførsel. Hjerne har fått kontroll over pusten.
  • De hyppige lungebetennelsene er historie. Hennes allmenntilstand er bedre. Hun er ikke lenger avhengig av kurer med antibiotika og penicilin.
  • Slim de tidligere måtte suge opp, hoster hun nå opp selv.Nå skal sonden som mater henne via nesa fjernes. Målet er å lære opp Lillan til å svelge maten. En såkalt tale-kuff skal innstaleres i åndedrettet. Den skal lette Lillans muligheter til å lære å snakke.
- Om hun vil klare det, vil bare framtida vise. Men vi vil forsøke, sier Devold.

Enorm støtte

- Lillans evne til å kommunisere er blitt bedre. Men nå må hun lære å snakke på nytt. Du kan tenke deg hvor frustrerende det er å ligge våken, men ikke kunne snakke, sier Eva.

Hun har en enorm støtte i en voksen kvinne som for noen år siden var i samme situasjon som Lillan: Hun lå sju måneder i koma forårsaket av oksygenmangel - og var oppgitt av legene.

- I dag er hun som meg og deg, bortsett fra at hun sitter i rullestol. Jeg tror ikke Lillan kan bli like bra. Men det viser likevel hvor grovt legene kan ta feil. Papirene sier en ting. Virkeligheten sier noe annet.

Lillan (15)
Hele Norges coronakart