Lily (10) døde av hjernespisende amøbe

- Ekstremt sjelden.

DØDE: Ti år gamle Lily Avant mistet livet til en svært sjelden og livsfarlig amøbe. Foto: Facebook
DØDE: Ti år gamle Lily Avant mistet livet til en svært sjelden og livsfarlig amøbe. Foto: Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lily Avant (10) fra Texas døde tidligere denne uka etter å ha blitt infisert av en hjernespisende amøbe, kalt Naegleria fowleri.

Jenta skal ha blitt syk etter at hun svømte i elva Brazos og innsjøen Whitney i starten av september. Hun fikk først hodepine og feber, og ble deretter enda dårligere. Kort tid etter ble hun lagt inn på barnesykehus i Fort Worth, melder KWTX.

Det statlige departementet for helsetjenester i Texas bekrefter at jenta hadde en hjerneinfeksjon.

- Amøben befinner seg i ferskvann i både Texas og andre steder i USA. Tilfeller som dette er ekstremt sjeldent, til tross for at flere millioner mennesker svømmer i elver og innsjøer hvert år, sier talsmann Chris Van Deusen.

Valley Mills, barneskolen Lily gikk på, bekreftet hennes bortgang mandag.

- Lily var en velsignelse for vår skole. En fremragende elev, men ikke minst en fantastisk person og alles venn, skriver skolen på Facebook.

Svært sjelden

Ifølge det amerikanske smittevernssenteret CDC, har det bare vært meldt om 145 tilsvarende infeksjoner i USA siden 1962. Til gjengjeld, er infeksjonen svært dødelig. Blant godt dokumenterte tilfeller har bare fem stykker overlevd sykdommen i Nord Amerika.

- Mennesker blir infisert når vann med Naegleria fowleri går inn gjennom nesa. Derfra migrerer amøben til hjernen. Man kan ikke bli infisert ved å drikke vannet, opplyser CDC.

Inkubasjonstida er mellom en og ni dager, og døden inntreffer vanligvis fra en til atten dager etter dette.

- Infeksjonen er vanskelig å oppdage, fordi sykdommen utvikler seg så raskt. Diagnosen blir vanligvis stilt etter pasienten har dødd, skriver CDC.

SKULLE BARE KJØLE SEG NED: Hundene Abby, Izzy og Harpo skulle bare kjøle seg ned i en dam torsdag kveld, men dette endte med tre dødsfall. Video: CNN Vis mer

Døde etter 11 dager

I fjor døde en 29 år gammel mann av samme infeksjon. Han skal ha blitt smittet etter et opphold i en surfepark i Texas, meldte Dagbladet tidligere.

Ifølge en crowdfunding-side opprettet for å gjøre flere oppmerksomme på smittefaren, skal mannen merket de første symptomene fem dager etter at han besøkte surfeparken den 9. september i fjor.

Han fikk kraftige hodesmerter, og to dager seinere var han så syk at han knapt klarte å snakke.

29-åringen ble øyeblikkelig sendt på sykehuset, men det skal ha tatt tid før legene kunne slå diagnosen fast. Da de gjorde det, var det for seint.

11 dager etter besøket i surfeparken gikk han bort.

Oslo-kvinne smittet

I 2014 døde en kvinne i Oslo etter å ha blitt smittet med Naegleria fowleri i Thailand. Antatt smittevei var daglige neseskyllinger med bruk av ukokt kranvann, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

- Selv om risikoen for å bli smittet er svært liten, bør man unngå å få vann i nesa ved bading i varme kilder, innsjøer og elver med forholdsvis høy temperaturer som i subtropiske og tropiske strøk. Bruk alltid sterilt eller kokt vann ved neseskyllinger om man er i tvil om vannkvaliteten i kranvannet, råder FHI.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer