- Lime-aksjonen er bare toppen av isfjellet

LO-forbund ber nå regjeringen gjøre mer for å stoppe arbeidslivskriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les alle Lime-sakene her!

(Dagbladet): - Dette er dessverre bare toppen av isfjellet, sier Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes til Dagbladet.

Handel og kontor har 67 000 medlemmer, blant dem daglivareansatte. Totalt deltok 280 politifolk, tollere, skattekrimgranskere og andre bistandsetater i aksjonen som i morges startet med koordinerte pågripelser på nærmere 15 forskjellige boligadresser.

Så gikk politiet til aksjon mot samtlige av Lime-kjedens rundt 30 filialer.

- Stigende problem - Det er veldig bra at offentlig myndigheter og etater går dette i sømmene. Man ser at dette er stigende problem i tjenestytende næringer, sier Sundnes. Hun etterlyser nå at regjeringen bevilger mer penger til Arbeidstilsynet og offentlige myndigehter for å stoppe den negative utviklingen.

- Vi har nå vært bekymret over lang tid. Det er nå på tide at politikerne tar grep for å stoppe dette, sier Sundnes, som sier deres medlemmer blir rammet av utviklingen.

- Vi ser at arbeidsvilkårene har blitt forverret over tid. I tillegg ser vi at de seriøse aktørene blir utkonkurrert av de useriøse. Dette er en stor trussel mot den norske modellen, og vil rasere våre medlemmers arbeidsvilkår hvis det ikke blir gjort noe med, sier Sundnes.

Rammer flere bransjer Handel og Kontor er ikke de enste som er bekymret over utviklingen. Kripos sa til Dagbladet i går at organiserte kriminelle miljøer i større og større grad bruker legale virksomheter for å begå og skjule alvorlige kriminalitet.

Allerede før jul advarte Kripos i Dagbladet
om at tunge organiserte kriminelle miljøer får stadig større innpass i det norske samfunnet. Nå jobber Kripos med en tilstandsrapport, som analyserer hvordan de kriminelle miljøene stadig får større og større fotfeste i det norske arbeidsmarkedet.

Bransjene som ifølge Kripos er spesielt i risikosonen, er renholdsbransjen, bilvaskehaller, byggebransjen, transportbransjen, utelivsbransjen, dagligvare- og landbruksbransjen.

Også LO sentralt er bekymret over utviklingen.

- Vi ser at utviklingen har gått i feil vei, og vi må gjøre store grep for å stoppe trusselen. På lengre sikt vil dette true hele velferdssystemet, sa LO-sekretær Trude Tinnlund til Dagbladet i går.

BARE TOPPEN: - Dette er dessverre bare toppen av isfjellet, sier Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes til Dagbladet. Foto: NED ALLEY/NTB SCANPIX
BARE TOPPEN: - Dette er dessverre bare toppen av isfjellet, sier Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes til Dagbladet. Foto: NED ALLEY/NTB SCANPIX Vis mer