Lime-ansatt: - Jeg jobbet fra ni om morgenen til elleve om kvelden hver dag

Vitnet i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den første av de fornærmede i Lime-saken forklarte seg i dag i Oslo-tingrett. Han beskrev en hverdag med svært lange arbeidsdager.

- Jeg jobbet fra ni om morgenen til elleve om kvelden hver dag, sier mannen (31)
.

Han kom til Oslo og begynte å jobbe i en dagligvarebutikk på Frogner i desember 2010. Han sier han jobbet på flere butikker, som først var en del av Joker-systemet, og at også på de andre butikkene var vakter på 13-14 timer og ingen fridager.

- Vi fylte på med varer, sjekket datostempling, ordnet med pantemaskinen og ryddet papp og kartong, sier han.

- Vi hadde hørt at normal arbeidstid var 7-8 timer.

Han sier han trodde han ville kunne jobbe mer normale dager etter hvert som han ble «normalt ansatt».

Lønnsspesialist Mannen (31) kom til Norge fra Pakistan via England, som såkalt lønnsspesialist, en regel som tidligere åpnet for å hente inn spesielt kvalifisert ufaglært arbeidskraft som ellers ikke finnes i Norge. For at ordningen ikke skulle utnyttes satte myndighetene et krav på lønn til 500 000 eller mer i året. Påtalemyndigheten mener de ansatte pakistanerne i virkeligheten tjente de langt mindre enn det som ble innrapportert til myndighetene, at de ble fratatt mesteparten av lønna de fikk og måtte betale tilbake arbeidsgiverens skatteinnbetaling.

Den fornærmede sier han følte seg presset av sin far til å reise til Norge, og at broren hans betalte 10 000 pund til hovedtiltalte Sajjad Hussain før han dro. Hussains forsvarer, advokat Karen Forbrigd, kritiserte i går etterforskningen av saken. Hun sa at saken opprinnelig startet med etterforskning av dem som nå har status som fornærmede, og hevdet at saken snudde etter at påtalemyndigheten lovet flere av dem opphold i Norge mot at de vitnet i saken mot Hussain, ifølge NTB.

- Jeg mener politiet har vist en helt uvanlig aggressiv holdning. Det har ikke vært noe tvil om at Sajjad Hussain skulle tas. Det er gått prestisje i saken, sa Forbrigd, ifølge NTB.

- Tvangssituasjon Statsadvokat Geir Evanger sa i sitt innledningsforedrag at de mener det var en tvangssituasjon for de ansatte.

- Det fremstår som relativt usannsynlig at noen vil jobbe så mye som de har gjort, sa statsadvokaten ifølge NTB.
Påtalemyndigheten mener etterforskningen har avdekket at de fornærmede måtte jobbe 14 timer om dagen, sju dager i uka, til en lønn som var vesentlig lavere enn den halve millionen som var oppgitt til norske myndigheter.

DOMMER: Tingrettsdommer Yngvild Thue er rettens administrator. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
DOMMER: Tingrettsdommer Yngvild Thue er rettens administrator. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det man ser, er at det kommer inn cirka 27 000 kroner i brutto lønn på kontoene til disse lønnsspesialistene. Disse pengene måtte føres tilbake til Hussain. Det var ikke deres penger. De skulle betale 21 000 for skatten Sajjad betalte for dem slik at det gjensto en rest på 5000-6000 kroner, sa Evanger om den reelle lønnen ifølge NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram