Lime-forsvarere mener menneskehandelofre har fått «amnesti» for bedragerier

- Ingen er gitt noe amnesti på noe vis, svarer statsadvokaten.

LIME-ADVOKATER Advokat Mette Yvonne Larsen og Preben Kløvfjell er to av advokatene i Lime-saken.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
LIME-ADVOKATER Advokat Mette Yvonne Larsen og Preben Kløvfjell er to av advokatene i Lime-saken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lime-saken, hvor brødrene Sajjad og Sajjid Hussain samt 11 andre personer er tiltalt for blant annet menneskehandel og sosial dumping, er inne i sin tredje måned i Oslo tingrett.

Hovedtiltalte Sajjad Hussain startet sin forklaring i fredag før påske, etter at alle de fornærmede i saken har forklart seg. De fornærmede er stort sett pakistanere som kom til Norge som såkalt lønnsspesialister, men som ifølge påtalemyndigheten ble utsatt for menneskehandel. De har forklart seg om svært lange arbeidsdager, og at de måtte betale tilbake store deler av det de tjente.

FORSVARER: Advokat Fridtjof Feydt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORSVARER: Advokat Fridtjof Feydt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Men flere av de over 20 forsvarerne i saken stiller spørsmål ved troverdigheten til de fornærmede.

- Vi vet at det er opplysninger om at to av de fornærmede kan ha medvirket til lånebedragerier. Jeg har spurt politiet om de er siktet for disse forholdene, og fått beskjed om at de ikke er det. Da spurte jeg om de ville bli det, og det har jeg ikke fått svar på. Men av aktors innledningsforedrag i Lime-saken syntes det å framgå at det ikke ville være aktuelt for politiet å sikte noen av de fornærmede for straffbare forhold, sier advokat Kristen Fari til Dagbladet.

Mistenkte ble fornærmede Fari representerer søsteren til Sajjad Hussain. 

En av grunnene til at politiet rullet opp Lime-komplekset, var at flere av de som nå har status som fornærmet ble etterforsket for lånebedragerier. Etterforskningen endte opp med at påtalemyndigheten tiltalte Lime-sjef Sajjad Hussain og en bingoinvestor for å ha misbrukt identiteten til flere av de fornærmede, fordi det ble søkt om lån og kreditt på flere titalls millioner i navnene deres. Påtalemyndigheten mener dette er en del av menneskehandelen.

Men det framgår ikke av tiltalen at to av de fornærmede i tillegg skal ha vært delaktig i lånebedragerier sammen med en tidligere eiendomsmekler, som ikke er blant de tiltalte i Lime-saken. 

Den tidligere mekleren er siktet av Romerike politidistrikt, og skal ifølge politiet ha brukt identiteten til to av de fornærmede i Lime-saken i et forsøk på å ta opp over fire millioner i kreditt og kortsiktig gjeld. Forsøkene skal stort sett ha mislyktes, men de skal ha fått ut over 200 000 kroner.

Den siktede mannen har forklart politiet at han ble oppsøkt av en av pakistanerne som nå har status som fornærmet, og at vedkommende fortalte at han ønsket å knytte gjeld til navnet sitt, fordi han hadde blitt fortalt at det kunne øke sjansen hans for å få endelig opphold i Norge. Eks-mekleren har erkjent at han hjalp til med å søke om lånene i mannens navn, og at mannen var innom kontoret hans i Oslo seks-sju ganger.

STATSADVOKAT: Geir Evanger. Foto: Jacques Hvistendahl
STATSADVOKAT: Geir Evanger. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Dette er viktig for oss fordi det handler om troverdigheten deres. Og hvis de ikke siktes: Er det en grunn til det? Slik det framstår nå, oppfatter vi det som at de fornærmede har fått et «amnesti», sier advokat Fari.

Advokatene Fridtjof Feydt og Waqar Malik har skrevet brev til Riksadvokaten om problemstillingen, men de sier de ikke har fått noe svar.

- Vi mener det er et prinsipp om hestehandel som er tatt inn i tingretten. Det er gjort av en grunn: Å få de fornærmede til å uttale seg negativt om våre klienter, hevder Feydt.

Også advokat Mette Yvonne Larsen, forsvarer for den tiltalte Oslo-advokaten Shahzad Nazir, reagerer. 

- Jeg oppfatter at det er blitt sagt rett ut i retten at de har fått amnesti. Vi synes det er uakseptabelt, sier Larsen til Dagbladet.

- Ikke noe amnesti Statsadvokat Evanger avviser at noen av de fornærmede har fått amnesti.

- Ingen er gitt noe amnesti på noe vis, og det er ikke min oppfatning at dette ikke har blitt etterforsket. Utgangspunktet for oss er at det ligger en menneskehandeltiltale her, og at kortbedrageriene har vært en del av menneskehandelen. Hvis vi ser at en som har status som fornærmet faktisk ikke har blitt utsatt for menneskehandel, kan det være naturlig å se mer på hva de har gjort selv. Men nå anser vi dem som fornærmede i saken, sier Evanger.

Han sier de baserer tiltalen på langt mer enn de fornærmedes forklaringer. Påtalemyndigheten mener lånebedrageriene i stort grad er utført fra lokaler som er eid eller kontrollert av hovedtiltalte Sajjad Hussain, og at det de ikke kan ha vært alene om å utføre bedrageriene, blant annet fordi de ikke kunne norsk og at de snakket dårlig engelsk.

Hovedtiltalte: - Mye løgn Da Sajjad Hussain forklarte seg i retten fredag før påske sa han at han mente det «hadde vært mye løgn i retten» fra de fornærmede.

- Jeg er 38 år, og har drevet butikk i 20 år. Jeg har et rykte som en ærlig og snill person, sa han.

HOVEDTILTALT: Sajjad Hussain.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
HOVEDTILTALT: Sajjad Hussain. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg har hatt ansatte i mange år, og aldri behandlet dem dårlig. Jeg har vært streng, men de har sine rettigheter som ansatte, sa han.

Han forklarte seg om sin tid i Joker-systemet, og sa blant annet at det var vanskelig å drive dagligvarehandel utenfor de store kjedene. Han nekter straffskyld.

Advokat Nicolai V. Skjerdal representerer eks-mekleren som er siktet av politiet på Romerike.

- Jeg konstaterer at det er utarbeidet en siktelse mot ham, men han tilbakeviser et hvert straffansvar. Det er en pågående etterforskning, som vi har tro på at vil ende med henleggelse, sier Skjerdal til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer