Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lime-forsvarere nektes lydopptak etter hemmelig sak i retten med skyggeadvokat

Begrunnelsen er også hemmelig.

AKTORATET I LIME-SAKEN: Statsadvokatene Geir Evanger (f.v.) og Petter Andre Johansen, etterforskningsleder Werner Male og politiadvokat Anne Allum idet Lime-saken startet i Oslo Tinghus onsdag.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
AKTORATET I LIME-SAKEN: Statsadvokatene Geir Evanger (f.v.) og Petter Andre Johansen, etterforskningsleder Werner Male og politiadvokat Anne Allum idet Lime-saken startet i Oslo Tinghus onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lime-saken startet i Oslo tingrett i går, med diskusjoner om aktoratets habilitet og opplesing av tiltalen. Alle de tiltalte nektet straffskyld for menneskehandel og for å være del av en organisert kriminell gruppe.

Flere av de i alt 26 forsvarerne i saken har hatt flere innvendinger og spørsmål til ulike deler av påtalemyndighetens jobb. Oslo tingrett har konkludert med at aktoratet ikke er inhabilt. Men det er fortsatt uavklarte rettslige spørsmål rundt saken.

Fikk et opptak Advokatene Bernt Heiberg og Preben Kløvfjell, forsvarerne til en av de tiltalte kjøpmennene i saken, har forsøkt å få utlevert lydopptakene fra de første samtalene politiet hadde med en av de fornærmede menneskehandelofferene i saken.

Det har endt med at de har fått ett opptak, og at de nektes tilgang til de andre. Det har skjedd etter at saken har blitt behandlet i hemmelighet ved en domstol, med en skyggeadvokat og med en avgjørelse med hemmelig begrunnelse.

- Mandag fikk vi et brev om at det var rettskraftig avgjort at vi ikke får innsyn i samtalene, sier Heiberg til Dagbladet.

- Svært betenkelig Han sier de forsøker å anke avgjørelsen, men at de ikke vet om anken vil behandles.

FORSVARER: Advokat Bernt Heiberg.
FORSVARER: Advokat Bernt Heiberg. Vis mer

- Vi mener det er svært betenkelig at vi ikke får innsyn i store deler av kommunikasjonen mellom de fornærmede og politiet. Vi mener vi kan dokumentere at de har endret forklaringene sine. Derfor hadde det vært meget interessant å få opptakene fra de første samtalene. Vi forstår ikke hvorfor politiet har behov for å hemmeligholde dem.

Den fornærmede det gjelder har nå, i likhet med flere av de andre fornærmede i saken, en refleksjonsperiode, som er en egen ordning for menneskehandelofre. Personer som får en slik oppholdstillatelse kan senere få permanent oppholdstillatelse, men det er ingen automatikk i det.

- Oppholdstillatelse i Norge er det som ligger i potten for dem, sier Heiberg.

Statsadvokat Geir Evanger sier han ikke kan kommentere prosessen rundt opptakene, utover å bekrefte at forsvarne har fått innsyn i ett opptak.

- Fortelle hva de har opplevd Advokat Gro Wildhagen er bistandsadvokat for en av de fornærmede politiet snakket. Hun sier hun ikke kan kommentere den pågående rettsprosessen angående innsynsbegjæringen da hun ikke har vært del av den. Hun mener fornærmede ikke har endret forklaring, og sier at det ikke er noe grunnlag for å skape usikkerhet om de fornærmedes motiver for å forklare seg.

FORSVARER: Preben Kløvfjell.
FORSVARER: Preben Kløvfjell. Vis mer

- De skal fortelle hva de har opplevd i Norge i perioden de har vært har. Tiltalen gjelder alvorlige straffbare handlinger, og det skal de fornærmede forklare seg om, sier Wildhagen til Dagbladet.

I går kom det fram at flere av de fornærmede ønsker at enkelte tiltalte skal forlate salen når de forklarer seg.

- Det er grunn til å frykte at det ikke vil bli full forklaring fra de fornærmede med de tiltalte til stede i retten, sa bistandsadvokat Lene Tønset i retten.

- Tvangssituasjon En av hennes klienter lever på hemmelig adresse i frykt for represalier både mot seg selv og familien i Pakistan. Flere av de tiltalte protesterte på bistandsadvokatenes krav. Hovedtiltalte Sajjad Hussain tilbakeviste at noen av de fornærmede i saken har noe å frykte fra ham eller familien hans.

I sitt innledningsforedrag i retten i dag sa aktor Geir Evanger at de ansatte pakistanerne i virkeligheten tjente de langt mindre enn det som ble innrapportert til myndighetene, at de ble fratatt mesteparten av lønna de fikk og måtte refundere arbeidsgiverens skatteinnbetaling, skriver NTB.

- Vi mener det var en tvangssituasjon for de ansatte. Det fremstår som relativt usannsynlig at noen vil jobbe så mye som de har gjort, sa statsadvokaten ifølge NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media