Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lime-saken er utsatt til onsdag, skal vurdere statsadvokatens habilitet

- Jeg skjønner ikke hvorfor noen mener jeg er inhabil.

LIME-AKSJON:  Politiet aksjonerer mot en av de mange Lime-butikkene som er omfattet av saken. Oslo tingrett har utsatt saken en dag for å vurdere statsadvokatens habilitet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LIME-AKSJON: Politiet aksjonerer mot en av de mange Lime-butikkene som er omfattet av saken. Oslo tingrett har utsatt saken en dag for å vurdere statsadvokatens habilitet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett har nå utsatt den omfattende Lime-rettssaken en dag, til onsdag, fordi de skal vurdere habiliteten til statsadvokat Geir Evanger.

Advokatene Victoria Holmen og Tor Even Gjendem, forsvarerne til den tiltalte eks-psykiateren, leverte tidligere i dag en habilitetsinnsigelse mot aktoratet i saken.

De mener det framgår i et brev fra påtalemyndigheten at de har lest og vurdert innholdet i samtaler det har vært forbudt å lytte til.

- Jeg skjønner ikke hvorfor noen mener jeg er inhabil, men tar det til etterretning. Nå blir det opp til retten å vurdere spørsmålet, sier statsadvokat Geir Evanger til Dagbladet.

Dette er samtalene Samtalene det er snakk om er samtaler mellom den tiltalte hovedmannen Sajjad Hussasin og den tiltalte advokaten Ahazad Nazir, som Høyesterett har pålagt påtalemyndigheten å slette.

Aktoratet har gått til retten for å få lov til å bruke én samtale fra materialet. Det førte til at Nazirs forsvarer Mette Yvonne Larsen i forrige uke krevde at saken måtte utsettes inntil spørsmålet er avklart.

- Retten vil behandle en habilitetsinnsigelse i løpet av tirsdag og avsi en egen kjennelse om dette. Deretter vil retten ta stilling til de øvrige begjæringene om utsettelse, skriver Oslo tingrett i en mail til Dagbladet.

Tingretten påpeker at forsvarerne kunne bedt om utsettelse mye tidligere, fordi de mener temaene som reises «har vært kjent for forsvarerne lenge».

• Les også: Statsadvokatens unike oversikt. Slik var Lime-nettverket

Vil holde tilbake opptak Advokatene Bernt Heiberg og Preben Kløvfjell, som representerer en av kjøpmennene i Lime-saken, sendte fredag også et brev til Oslo tingrett, hvor de støttet Larsens begjæring om å utsette maratonrettssaken.

Heiberg og Kløvfjell har bedt om innsyn i opptak fra en rekke samtaler politiet har hatt med de fornærmede i saken, deriblant en samtale som har funnet sted på Trandum, politiets utlendingsinternat.

Påtalemyndigheten har nektet innsyn, og har henvendt seg til Oslo tingrett for å få tillatelse til å holde opptakene tilbake. 

- Vi ser at de fornærmede har endret forklaring flere ganger, og har derfor bedt om innsyn i opptaket av samtalene. For oss er det uforståelig at påtalemyndigheten skal motsette seg slikt innsyn, og vi mener påtalemyndigheten ulovlig holder tilbake sentral informasjon i saken. Før det er avklart hva som skjuler seg i disse samtalene, er det umulig å starte eksaminasjon av fornærmede, sa Heiberg til Dagbladet.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media