Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Limskadd får ny sjanse etter nye giftbevis

NAV vil vurdere Hanne Elisabeths yrkesskadesak på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Direktør Erik Oftedal i Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV) levner ingen tvil om at trondheimskvinnen må få yrkesskadesaken sin prøvet på nytt, etter at Dagbladet.no i går gjorde det kjent at limet Hanne Elisabeth Jystad (48) ble utsatt for på jobb frigir farligere stoffer enn tidligere antatt.

- Hvis hun kontakter sitt lokale NAV-kontor, vil det bli tatt en ny vurdering basert på de nye opplysningene i saken, forsikrer Oftedal.

Ødelagt liv
I fem år, 20-25 timer i måneden, 4-5 dager i strekk sto Hanne Elisabeth Jystad i et lite rom uten ventilasjon og limte lønnsrapporter for Trondheim kommune.

Nå viser det seg at limet hun brukte frigir et farlig og helseskadelig stoff. - Ledelsen sa at limet ikke er farlig fordi det er miljøvennlig. Men etter en dag ved limemaskinen, hadde jeg vondt i hodet, var uvel og kvalm og hadde sterke smerter i nese og bihuler, sier Hanne Elisabeth Jystad og utdyper:

- Det blødde fra nesa. Så kraftig at kolleger ville kjøre meg på sykehus. Tilstanden ble verre med årene, mens limingen pågikk, forteller Hanne Elisabeth Jystad.

Avslo krav

Hun har i dag diagnosen kronisk rhinitt. Slimhinnene i neseregionen er ødelagt og hun har fått en kronisk smertetilstand som særlig gir seg utslag i venstre kinn.

Da trygdemyndighetene avlo Jystads krav om godkjent yrkesskade, var det kjent at limet hun har vært eksponert for, Instant-Pak 2500, inneholder parafinforbindelser. Jystad fikk tak i prøver av det aktuelle limet, både i herdet og uherdet tilstand, og sendte det til analyse i Sverige.

Avdekket giftgass

NY SJANSE: Hanne Elisabeth Jystad (48) fikk nesa ødelagt av kommunens lim. Nå vil trygdemyndighetene gi saken hennes ny vurdering. Foto: Asle Hansen
NY SJANSE: Hanne Elisabeth Jystad (48) fikk nesa ødelagt av kommunens lim. Nå vil trygdemyndighetene gi saken hennes ny vurdering. Foto: Asle Hansen Vis mer

«Vi varmet opp rundt 50 mg av limet til 200 grader og fant at limet avga eddiksyreanhydrid i betydelige mengder,» skriver Marianne Dalene på avdeling for arbeidsmiljøkjemi ved Universitetet i Stockholm.


Det er vel kjent i vitenskapelig litteratur at eddiksyreanhydrid har skadepotensial, og blant annet kan utløse ulike former for allergier og skader på slimhinner.

Derfor vil NAV nå vurdere yrkesskadesaken på nytt. National Lim Norge har agentur på smeltelimet Instant-Pak 2500.


- I år har vi solgt 25 tonn av dette limet, sier Roy Vikestad i National Lim.

- Ikke bra

Han legger ikke skjul på at Jystads omgang med limet, i regi av Trondheim kommune, ikke var bra. - Det står i databladet at man skal være forsiktig med eksponering og bruke verneutstyr, påpeker Vikestad.

Han forteller at limet selges i så store kvanta fordi det blant annet brukes i matvareemballasje.

National Lim har i dag ingen kommuner på kundelista.

- Jeg tror ikke noen i dag står over åpne limekar og jobber uten verneutstyr. Limprosessen foregår i dag sjeldent manuelt, og limingen foregår i lukkede systemer, sier Roy Vikestad.

Vil ha kompetansesenter 

Limskadd får ny sjanse etter nye giftbevis

Venstre har foreslått at Stortinget oppretter et nasjonalt kompetansesenter for kjemikalieskader.


Partiet mener Hanne Elisabeth Jystads sak er nok et eksempel på at det er behov for et slikt tiltak.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media