Limskadde Hanne (49) har ikke hørt fra Nav på ni måneder

Har ennå ikke undersøkt nye giftbevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I desember i fjor skrev Dagbladet.no om Hanne Elisabeth Jystad (49) som har fått slimhinnene i nesa ødelagt, etter eksponering for smeltelim.

Fant giftig stoff

I fem år, 20-25 timer i måneden, 4-5 dager i strekk sto hun i et lite rom uten ventilasjon og limte lønnsrapporter for Trondheim kommune.

- Etter en dag ved limemaskinen, hadde jeg vondt i hodet, var uvel og kvalm og hadde sterke smerter i nese og bihuler. Det blødde fra nesa. Så kraftig at kolleger ville kjøre meg på sykehus. Tilstanden ble verre med årene, mens limingen pågikk, forteller Hanne Elisabeth Jystad.

I sin kamp for å få godkjent yrkessykdom fikk Jystad selv tak i prøver av det aktuelle limet, Instant-Pak 2500, både i herdet og uherdet tilstand, og sendte det til analyse i Sverige.

«Vi varmet opp rundt 50 mg av limet til 200 grader og fant at limet avga eddiksyreanhydrid i betydelige mengder,» skriver Marianne Dalene på avdeling for arbeidsmiljøkjemi ved Universitetet i Stockholm.

Det er vel kjent i vitenskapelig litteratur at eddiksyreanhydrid har skadepotensial, og blant annet kan utløse ulike former for allergier.

Dermed kan Hanne Elisabeth Jystad dokumentere at limet hun ble utsatt for på jobben er langt mer skadelig enn det som var kjent da myndighetene kom til at skadene hennes ikke kan relateres til limeksponeringen.

FARLIG LIM: - Jeg må som regel sitte i senga for å få puste når jeg sover, sier Hanne Elisabeth Jystad (49). Hun har i dag diagnosen kronisk rhinitt. Slimhinnene i neseregionen er ødelagt, og hun har fått en kronisk smertetilstand som særlig gir seg utslag i venstre kinn. Foto: Asle Hansen
FARLIG LIM: - Jeg må som regel sitte i senga for å få puste når jeg sover, sier Hanne Elisabeth Jystad (49). Hun har i dag diagnosen kronisk rhinitt. Slimhinnene i neseregionen er ødelagt, og hun har fått en kronisk smertetilstand som særlig gir seg utslag i venstre kinn. Foto: Asle Hansen Vis mer

- Dette er en vesentlig ny opplysning som vi ville ha vært glade for å ha da vi vurderte saken, uttalte arbeidsmedisiner og overlege Håkon Lasse Leira ved St Olavs Hospital til Dagbladet.no i desember i fjor.

- Veldig tungt

Etter de nye opplysningene i saken, sa Nav-direktør Erik Oftedal til Dagbladet.no i desember i fjor at Hanne Elisabeth Jystad har krav på en ny vurdering av yrkessykdomssaken.

- Hvis hun kontakter sitt lokale NAV-kontor, vil det bli tatt en ny vurdering basert på de nye opplysningene i saken, forsikret Oftedal.

Men etter ni måneder har fremdeles ingen ting skjedd, til tross for flere purringer fra Jystads advokat.

- Jeg opplever det som veldig tungt. Mitt ønske er å fungere i arbeidslivet så lenge som mulig, på grunn av den sosiale kontakten arbeidslivet gir. Men når jeg kommer hjem om ettermiddagen, er det lite overskudd igjen og min livskvalitet er forringet, sier Hanne Jystad og utdyper: 

- Jeg ønsker å få godkjent en yrkessykdom, slik at jeg får råd til behandling hos ostopat, fysioterapeut og kiropraktor. Dette er behandling som lindrer noe av smertene i slimhinnene og ansiktet. På grunn av slimhinneproblematikken blir det vanskelig å puste og dårlig med søvn. sier 49-åringen.

Nav-direktøren er ikke begeistret for at saken ennå ikke er behandlet.

Limskadde Hanne (49) har ikke hørt fra Nav på ni måneder

- Vi uttaler oss aldri om enkeltsaker. På generelt grunnlag kan jeg si at vi har omtrent 400 000 saker til behandling hver måned, og merkes også av omstillingsprosessen Nav er inne i for tida. I enkelte saker bruker vi for lang tid. Jeg har stor forståelse for at det kan oppleves som uholdbart og frustrerende for den det gjelder, sier direktør for arbeid og aktivitet i Nav, Erik Oftedal.

Tidligere har arbeidsmedisinerne Oddfrid Aas og Håkon Lasse Leira ved St Olavs Hospital sagt at limet kan ha forverret Jystads kroniske rhinittplager, men aviser at eksponeringen kan ha utløst sykdommen.

Jystad har hele tida framholdt at hun aldri hadde slike plager før limingen startet i 1992. Nå har hun fått et skriv fra arbeidsmedisinsk på St Olavs Hospital som bekrefter dette. Dette er også noe Nav må ta høyde for i ny vurdering av yrkessykdomssaken.

- Påstanden om at jeg har hatt kroniske rhinittplager tidligere, og at eksponeringen kan ha forrverret disse plagene, var en usann påstand. Den ble lagt til grunn i behandlingen av saken min i fire år. Nå, etter fire år, har de måttet trekke denne påstanden tilbake, påpeker Hanne Elisabeth Jystad.