<strong>INNRØMMER ORGANHØSTING:</strong> Israel høstet organer fra likene etter israelske soldater, israelske sivilister, palestinere og utlendinger uten tillatelse fra pårørende. Dette bildet er fra en lovlig nyretransplantasjon på en 13 år gammel jente på Vestbredden. Foto: REUTERS/SCANPIX
INNRØMMER ORGANHØSTING: Israel høstet organer fra likene etter israelske soldater, israelske sivilister, palestinere og utlendinger uten tillatelse fra pårørende. Dette bildet er fra en lovlig nyretransplantasjon på en 13 år gammel jente på Vestbredden. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Limte sammen øyelokk på døde for å skjule hornhinnetyveri

Israel innrømmer organhøsting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Israel innrømmer at israelske rettsmedisinere på 1990-tallet høstet organer fra døde personer uten tillatelse fra de avdødes pårørende, melder NTB.  

Innrømmelsen kommer etter at den israelske fjernsynskanalen Channel 2 denne helgen kringkastet utdrag fra et intervju med Jehuda Hiss, som tidligere var leder ved det rettsmedisinske instituttet Abu Kabir i Israel.  

Høstet organHiss ble intervjuet i 2000 av en amerikansk akademiker, og ifølge fjernsynskanalen ble det høstet hornhinner, hud, hjerteklaffer og bein fra likene etter israelske soldater, israelske sivilister, palestinere og utlendinger.

Dette skal ofte ha skjedd uten familiens tillatelse.

I intervjuet fra 2000 sier Hiss at rettsmedisinerne limte sammen øyelokkene til de døde personene for å være sikre på at tyveriet av hornhinner ikke ble avslørt.

Avslørt av AftonbladetChannel 2 har nå valgt å publisere intervjuet som følge av en kontroversiell artikkel om påståtte organtyverier fra døde palestinere.

Artikkelen «Våre sønner plyndres for sine organer» sto på trykk i svenske Aftonbladet i august.

I artikkelen hevdes det at israelske soldater ved flere anledninger de siste årene har fjernet indre organer fra palestinere som blir drept i kamp. Organene skal ha blitt tatt ut for å bøte på Israels enorme kø av folk som venter på å få transplantert nye organer.  

Skåret fra buken til halsenBlant annet stod historien om 19 år gamle Bilal Achmed Ghanan sentralt i artikkelen. Unggutten ble for 17 år siden skutt av israelske soldater fordi han drev med steinkasting.  

Soldatene tok med seg gutten de hadde skutt fire ganger i magen, brystet og beina.  

Fem dager etter kom han tilbake til landsbyen, død og pakket inn i grønne sykehusklær. Han var skåret opp fra buken til halsen. Familien tror organene hans ble stjålet.

- Avsluttet praksis
Artikkelen utløste en diplomatisk krise mellom Sverige og Israel, og israelske myndigheter som gikk kraftig ut mot Aftonbladet og den svenske regjeringen.

Det israelske militæret vedgår nå at organhøsting virkelig fant sted, men insisterer på at praksisen nå er avsluttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer