Verdens yngste mor:

Lina ble mamma som femåring

Da magen til fem år gamle Lina begynte å vokse, trodde familien først at hun hadde fått en svulst. Seks uker seinere fødte hun en gutt.

HISTORIENS YNGSTE MOR: Lina Medina var bare fem år gammel da hun fikk sønnen Gerardo. Foto: Sykehuset i Lima.
HISTORIENS YNGSTE MOR: Lina Medina var bare fem år gammel da hun fikk sønnen Gerardo. Foto: Sykehuset i Lima. Vis mer
Publisert

Først prøvde lokale sjamaner å fortrenge det de trodde var en svulst. Men da magen til Lina Medina fra Ticrapo i Peru fortsatt å vokse, bar faren henne til sykehuset i Pisco.

Hun ble raskt brakt videre til et bedre utrustet sykehus i hovedstaden Peru. Der ble hun tatt imot av legen Gérado Lozada.

Han skjønte at hun var gravid etter å ha tatt røntgenbilder av femåringen og deretter funnet hjerteslag fra fosteret.

Det er uklart når Lina fikk sin første menstruasjon. Noen kilder hevder hun var åtte måneder gammel, andre at hun var tre år. Men det hadde vært et opphold på sju og en halv måned før fødselen.

I den perioden hadde hun utviklet bryster. Tilstanden kalles «pubertas praecox» eller «for tidlig pubertet».

«STORESØSTER»: Gerardo trodde Lina var storesøsteren hans, helt til han ble fortalt sannheten da han var ti år gammel. Foto: Sykehuset i Lima
«STORESØSTER»: Gerardo trodde Lina var storesøsteren hans, helt til han ble fortalt sannheten da han var ti år gammel. Foto: Sykehuset i Lima Vis mer

Sønnen Gerardo veide 2,7 kilo da han ble født ved keisersnitt 14. mai 1939, og Lina Medina ble den yngste registrerte mor i historien. Sønnen ble oppkalt etter legen som hjalp henne.

En av Perus fremste medisinske forskere på den tida, Edmundo Escomel, møtte Lina kort tid etter fødselen.

Han publiserte en artikkel i La Presse Médicale der han skrev at det ikke var mulig å slå fast hvem som var faren, og at Lina selv ikke kunne gi noe klart svar på det.

Et familiemedlem ble pågrepet for voldtekten, men løslatt fordi det ikke forelå nok bevis. En annen teori var at overgrepet skjedde under en religiøs seremoni i landsbyen, men dette er heller aldri bekreftet.

LEGEN: Gutten ble døpt Gerardo, oppkalt etter legen som passet på dem, Gérado Lozada. Foto: Sykehuset i Lima
LEGEN: Gutten ble døpt Gerardo, oppkalt etter legen som passet på dem, Gérado Lozada. Foto: Sykehuset i Lima Vis mer

To år etter fødselen, fikk den amerikanske psykologen Paul Kosak møte familien. Kosak utførte en rekke tester på Lina og slo fast at det ikke var noen tvil om at jentas alder var korrekt.

- Hun er over normalt intelligent, og sønnen er bedre fysisk utviklet enn den gjennomsnittlige barn fra denne gruppen. Hun tenker på barnet som en lillebror, det samme gjør resten av familien.

Myndighetene i Peru lovte å støtte Lina Medina, men familien sier de aldri har sett noe til hjelpen.

Nyhetsbyrået Reuters kontaktet familien i august i 2002. Da sa Linas ektemann, Raul Jurado, sa at de ikke hadde noen tiltro til myndighetene.

- Hun sier at de aldri holder løftene sine. I dag kommer det kanskje et nytt løfte som aldri vil bli holdt.

Gerardo var ti år gammel, da han fikk høre at Lina var mora hans, ikke storesøsteren.

Lina Medina var fortsatt i live i 2018, sist pressen hadde kontakt med henne. Hun har aldri gitt noen intervjuer, til tross for at hun er tilbudt store pengesummer av utenlandske medier og tv-studioer.

Gerardo døde i 1979 av en beinmargssykdom.

Kilder: Reuters, Snopes, Helsebiblioteket, The Telegraph

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer