Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Linda (19) barberte hodet for bestevenninna

Rammet av den sjeldne sykdommen alopecia totalis.

BARBERTE HODET: Linda Krokmo (19) barberte hodet i sympati med bestevenninna Anniken Balto (16), som er rammet av den sjeldne sykdommen alopecia totalis. Foto: Privat
BARBERTE HODET: Linda Krokmo (19) barberte hodet i sympati med bestevenninna Anniken Balto (16), som er rammet av den sjeldne sykdommen alopecia totalis. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Nordlys):  Allerede i 6. klasse ble bestevenninna Anniken Balto (16) rammet av den sjeldne sykdommen alopecia totalis. Den innebærer at den rammede mister alt av hår på hodet, inkludert vipper og øyenbryn, skriver Nordlys. Begge jentene er fra Karasjok.

- Hun har vært redd og hatt det hardt. Det er ikke lett for en tenåring å miste håret, og spesielt en jente, sier Linda Krokmo (19) til Nordlys.

Som en søster En sommerkveld bestemte hun seg derfor for å barbere hodet for å støtte bestevenninna.

- Vi satt og så på film og pratet om alopecia. Da sa jeg at jeg kunne barbere hodet slik at hun slipper å føle seg alene om det. Hun er som en lillesøster for meg, sier Krokmo.

Deretter gikk turen rett på badet. Først klippet hun vekk så mye hun kunne med saks, før hun fjernet resten med barbermaskin.

- Det ble tårevått for begge to. Anniken var i sjokk i flere timer, men hun ble kjempeglad, sier 19-åringen.  

Til daglig bruker 19-åringen parykker som hun har fått låne av Anniken, men har også vist seg uten. Nå vurderer også venninna å legge igjen parykken hjemme.

- Det er vanskelig for en jente å vise seg uten hår. Det er som å miste et teppe som du er vant til å skjule deg bak. Det er veldig mange som stirrer på meg. Mamma ble sjokkert, men er stolt av meg, sier hun.

- Skuffende hodeform Vippene har Anniken allerede fått tilbake, mens håret er begynt å komme tilbake flekkvis. Øyenbrynene har hun tatovert.

Fagmiljøets teori er at sykdommen er autoimmun, det vil si at kroppens immunforsvar angriper kroppens egne celler. Hva som utløser sykdommen er ukjent.

Noen ganger vender alt av hår tilbake, mens i andre tilfeller forblir den rammede hårløs. Legene har skrevet ut både tabletter og krem, men er usikre på hvor mye hår Anniken vil få tilbake.

- Jeg håper at alle støtter folk med lignende sykdom, sier 19-åringen.

Den hårløse tilværelsen tar hun med et smil.

- Hodeformen var litt skuffende, jeg visste ikke at hodet mitt så sånn ut, men det går bra, sier hun.

Linda forteller til Dagbladet at ideen også var inspirert av at hun har hørt at Justin Bieber, da han var yngre, barberte bort sitt hår for en kompis som hadde kreft.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media