Linda får bli

Direktøren og barnevernet i Bydel Gamle Oslo slettet i går sitt eget vedtak: Døvblinde Linda (17) får bli hos fosterforeldrene i Andebu også etter at hun er 18 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Linda, og vi, har vunnet i dag. Det har vært tøffe tak. Nå er jeg glad, så lettet, sier fostermor Bjørg Hansen, ser bort på Linda, og klemmer datteren.

Etter et møte i går mellom bydelsdirektøren, avdelingssjefen og den nye barnevernslederen i bydel Gamle Oslo, ble beslutningen fattet: Vedtaket fra 28. oktober der barnevernet sier opp Lindas fosterhjem fra 18-årsdagen, er omgjort. Vedtaket som ville tvunget Linda ut av sitt trygge nærmiljø til en institusjon, er slettet.

- Nå er vi trygge. Det vil si, vi er trygge helt til neste gang. For vi stoler ikke på barnevernet lenger. Vi tør ikke, sier Malvin Hansen, fosterfaren til Linda, på Høyjord i Andebu.

Tar selvkritikk

Da Dagbladet første gang skrev om Linda 20. desember i fjor, forsikret bydelsdirektør Marit Langfeldt Ege at alle saker, også Lindas sak, «behandles individuelt og til barnets beste». I går sa bydelsdirektøren noe ganske annet:

- Det er ikke tilstrekkelige faglige vurderinger knyttet til vedtaket. Det er heller ikke utarbeidet en tilstrekkelig handlingsplan for Linda. Det beklager jeg. Linda blir ikke flyttet fra fosterhjemmet ved 18 år.

- Vedtaket dere fattet i går er full retrett. Innrømmer dere at vedtaket var feil?

- Jeg vil ikke uttale meg om det. Jeg har ikke gått gjennom saken før i går.

Lindas kompiser

- Skal vi spille Lindas sang? Skal vi kanskje ta «Fiskeboller i hvit saus»? spør bandleder Jon Rosslund, og forklarer at fiskeboller er Lindas favorittmiddag.

- Ja, roper Lasse på trommer. - Linda er best!

Vi er på AKS, Andebu kompetansesenter og skole for døve, der Linda har tre og et halvt år igjen på spesialskolen. Og der hun spiller i bandet Maximus.

Linda har vært sikker hele tida: Livet hennes er hos mor og far, vennene og bandkompisene. I går var det bandøving, Linda spiller trommer og synger. Hun elsker musikk.

Historien om Linda er en solskinnshistorie, mot alle odds. Hun er døvblind fordi hun ble født i 24. svangerskapsuke. Hun ble plassert i Andebu av Bydel Gamle Oslo. Jenta var fem år da hun kom til Bjørg og Malvin, nesten uten verbalt språk. Lindas biologiske mor er død. Men Linda er sterk, morsom og velfungerende.

Er fortsatt sint

- Vi har måttet kjempe så veldig hele veien for alt vi har fått igjennom for Linda. Men den følelsen barnevernet gir meg er at vi er vanskelige. At alt er vår skyld, sier Bjørg.

Bjørg Hansen er preget av en tøff høst, en tøff kamp for Linda: - Jeg er lei meg for det de har gjort mot Linda. Jeg kjenner at jeg har fått et veldig sinne i meg. Sånt bør ikke skje i 2004. Svake mennesker og barn skal ikke behandles så respektløst.

Foreldrene har hatt mareritt om Linda alene blant fremmede på et nytt sted. Uten å kjenne de fysiske omgivelsene, uten nærmiljøet sitt og uten den tilliten som gjør at Linda trives.

Massevis av støtte

- Linda er i ferd med å bli voksen. På et nytt sted ville hun bli satt helt tilbake. Men det hadde vi aldri tillatt, aldri i verden, sier Malvin.

Foreldrene har fått telefoner og mailer med støtteerklæringer, Dagbladet har fått mange henvendelser fra sinte lesere, og avisa har kritisert vedtaket på kommentatorplass.

Bjørg har fått brev fra hele landet: - De har jeg tatt fram når det har vært vanskelig.

Linda skulle flyttes fra hjemmet sitt til bursdagen sin, 10. mars. Nå kan hun feire dagen.

- Da skal vi ha stor fest, sier en strålende blid Linda.

- Ja, da skal vi lage til noe stort, sier Bjørg.

- Og da skal jeg smake vin, sier Linda.

- Ja, det har du bestemt, sier fostermor Bjørg.

BANDJENTE: I fire år har Linda spilt i bandet Maximus sammen med kompiser fra Andebu kompetansesenter og skole for døve. Nå kan hun fortsette med det.