Linda og Jan ble kastet på gata. Politiet skal bruke leilighetene for å trene på å sparke inn dører.

Med politiet til stede banet huseieren seg inn i leiegården og kastet ut beboerne fra ti leiligheter i Oslo. Verken namsmannen eller retten har godkjent utkastelsene slik loven krever. Nå skal leilighetene brukes av politiet - som skal øve på å sparke inn dører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjokkerte leietakere i Midtoddveien på Kjelsås fikk 30 minutter på seg til å pakke og komme seg ut onsdag ettermiddag. Med sivilt politi ved sin side, truet huseier og advokat Hans Cappelen beboerne med at alt inventar som ble igjen, ville bli brukt i politiøvelser. På plakater hengt opp i kvartalet var utkastelsen varslet med en frist på to dager. Der står det at leieforholdet opphører, og at lokalene nå skal brukes for å øve politiet på «aksjoner med å bane seg adgang til låste dører og liknende». Det forberedes også rivning eller ombygning av gårdene.

I går natt møtte Dagbladet Jan Paulsen (35) og Linda Karlsen (23) utenfor hjemmet i Midtoddveien 24 på Kjelsås. I mørket i hagen sto møbler og eiendeler strødd utover, og de to jobbet med å finne en måte å transportere det vekk. Boligen til Paulsen var tidligere på dagen plombert med hengelås.

Provosert

- Jeg finner ikke ord. Dette er veldig utrivelig. Heldigvis har jeg klart å finne et nytt sted å bo, men Linda har ingen steder å være, derfor blir hun med meg en stund. Det er folk i alle de fire firemannsboligene som har måttet flytte ut i full fart, sier Jan Paulsen til Dagbladet.

Lastebilsjåføren er sterkt provosert av huseierens utkastelse.

- Da jeg kom fra jobb, hadde de sparket inn døra til leiligheten og slengt ting utover for å få det til å se fraflyttet ut. Huseieren sto utenfor sammen med to politifolk. Vi ble gjort til spott og spe, og jeg opplevde det hele som ondsinnet og spekulativt, sier Jan Paulsen til Dagbladet.

Verken namsmannen eller namsretten var varslet i saken. Selv om leiekontraktene var utløpt, og leietakerne varslet per brev, kreves namsmannens kjennelse og tilstedeværelse for å tvangsfullbyrde en utkastelse.

Flere av leietakerne Dagbladet har vært i kontakt med, opplevde det hele som en regelrett utkastelse. De som ikke fikk med seg alle eiendelene, skal nå være nektet adgang til å hente disse.

Har ikke lov

- For meg høres dette veldig rart ut. Det er vi som har monopol på maktmidler under utkastelser. Jeg kan vanskelig se at huseier har lov til å gå inn og kaste ut folk uten namsmannen til stede, sier seksjonsleder Alexander Dey, ved Namsmannen i Oslo.

Politiet på Stovner nekter for at de bisto huseieren.

- Politipatruljen kom tilfeldig på stedet og ble kontaktet av eieren. Han opplyste at kontrakten var gått ut 1. oktober, og at bygningen skulle avlåses. Det framgår ikke av rapporten at folk fysisk ble kastet ut, sier avdelingsleder Ola Bakken ved Stovner-politiet.

Han vet ikke hvor lenge patruljen ble på stedet, men bekrefter at eierne har stilt lokalene til politiets disposisjon.

- Vi savner lokaler å øve i. Flere avdelinger i Oslo-politiet kan tenke seg å øve der. Men det var ukjent for meg at ti leiligheter fortsatt var i bruk, sier Bakken.

Tar feil

- Dette er ukjent for meg. Det var ingen utkastelse. Ha det bra, sier advokat Hans Cappelen før han slenger på røret da Dagbladet ringer. Ektefellen Annie Krefting, advokat i samme kontor, står også registrert som medeier av leiegårdene.

- Leietakerne tar feil. Dette var ikke en utkastelse. Alle kontraktene utløp 30. september, og alle flyttet ut frivillig. Men flere hadde fortsatt ting igjen, som vi lot dem hente denne dagen, sier Krefting.

Hun sier politipatruljen var der for å se om gårdene var utflyttet, slik at de kunne gå i gang med øvelser. Videre sier hun at de har solgt gården til nye eiere 1. oktober, men nekter å oppgi hvem det er.

- Det var ansatte hos den nye eieren som stengte av gården. Om den skulle stått åpen, kunne den bli et tilholdssted for narkomane, sier Krefting til Dagbladet.

ADVARSEL: På plakater hengt opp i kvartalet var utkastelsen varslet med en frist på to dager. Der står det at leieforholdet opphører, og at lokalene nå skal brukes til øvelser for politiet.