Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Linda reagerer på «menneskelig dyrehage» for kortvokste: - Det er forferdelig at den finnes

I en fornøyelsespark i Kina, startet av en kinesisk eiendomsmagnat, får du kun jobb om du er under 130 centimeter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De som kritiserer dette stedet kan si hva de vil om livet vårt her. Vi vet hvordan vi hadde det før vi kom hit, og vi er lykkelige her. Vi har det gøy, forteller underholderen Chengjiao Shu.

Alle er kortvokste
I Kunming, hovedstaden i Yunnanprovinsen i Sørvest-Kina, ligger den omstridte og kontroversielle turistattraksjonen Kingdom of the Little People.

Fornøyelsesparken ble startet opp i 2009 av den rike eiendomsmagnaten Chen Mingjing, og har fått navnet grunnet menneskene som jobber der. De ansatte har nemlig til felles at de alle er kortvokste.

TUNGT LØFT:  I dette showet løfter en mann to bøtter med vann kun ved hjelp av øyelokkene. Foto: Vice
TUNGT LØFT: I dette showet løfter en mann to bøtter med vann kun ved hjelp av øyelokkene. Foto: Vice Vis mer

Rundt 100 personer i alderen 19-49 bor og jobber i miniatyrparken der et av kravene for å få jobb er man er under 130 centimeter høy.

Vekker sterke reaksjoner
Kritikken lot ikke vente på seg etter at nyheten om de spesielle arbeidskravene ved parken ble kjent i internasjonale medier som The New York Times og The Guardian, og flere interesseorganisasjoner som kjemper for rettighetene til personer med veksthemminger kom med krass kritikk.

Blant annet hevder de at reisemålet minner om en menneskelig dyrehage, samt at ved å sette kortvokste mennesker utelukkende i en miniatyr- og fantasiverden kun øker negative stereotypier knyttet til mennesker med veksthemminger.

BEBOERE:  Denne gjengen bor alle i fornøyelsesparken Kingdom of the Little People. Foto: Vice
BEBOERE: Denne gjengen bor alle i fornøyelsesparken Kingdom of the Little People. Foto: Vice Vis mer

I reisereportasjen «Kingdom of the Little People», signert VICE, som du kan se eksklusivt på DBTV, får vi et innblikk i hverdagen til menneskene som jobber ved attraksjonen.

De er omringet av små hus, går i barneklær og behandles også som barn av ansatte av høy vekst. Mange underholder på scenen i artige kostymer for betalende gjester. I dokumentaren forteller de om gleden av å ha sted å være sammen. Der ingen dømmer dem ut i fra fordommer.

- Usmakelig
Langt fra Kina, i Eidsvoll, bor Linda-Marie Stie. Hun har selv veksthemminger og engasjerer seg i rettighetene og interessene til kortvokste. Stie, som også er leder for Norsk interesseforening for kortvokste (NiK), reagerer sterkt etter hun så reportasjen. 

UNDERHOLDER:  De kortvokste underholderne har flere forestillinger daglig for betalende gjester. Foto: Vice
UNDERHOLDER: De kortvokste underholderne har flere forestillinger daglig for betalende gjester. Foto: Vice Vis mer

- Min første reaksjon var ett indre ubehag og en urettferdighet. Det virker som dette er deres eneste mulighet for et vanlig og godt liv, men alle har ressurser som kunne bli brukt ute i en verden som viser de aksept og forståelse. Jeg syntes det er forferdelig at attraksjonen finnes. Usmakelig rett og slett, forteller Stie til Dagbladet.

- For lite åpenhet
Hun presiser at hun forteller sine egne tanker om temaet, og ikke prater for foreningen hun er leder for. Stie mener det er vanskelig å si noe om hvorfor det finnes aksept for en slik fornøyelsespark i Kina.

- Det er nok altfor liten åpenhet om annerledeshet i mange land, og da min mor var ung hadde de også kortvokste i sirkus i Norge. Nå er det åpnet for muligheter for mennesker som ikke er "A4" her til lands, og det er gull verdt.
  - Hadde jeg blitt satt på ett slikt sted vil jeg se for meg ett liv med dårlig tro på meg selv som menneske og veldig dårlig selvtillit, fortsetter Stie som gjerne ser at kortvokste skal være på scenen.

- Stopper utviklingen
- Jeg er fullt og helt for at kortvokste holder komishow, eller spiller roller i teater og film, men underholdningen skal være på egne premisser, og ikke for å bli godtatt i et samfunn. Her føler jeg at Kina legger en stopper for utviklingen av mennesker med handicap.
Kortvokste jobber som kirurger og alle mulige andre ting i store deler av verden, sier hun.
Se alle VICE-dokumenaterene til DBTV her.

USMAKELIG: Linda-Marie Stie reagerte sterkt på «Kingdom of the Little People». Foto: Privat
USMAKELIG: Linda-Marie Stie reagerte sterkt på «Kingdom of the Little People». Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media