Linda-saken ankes

Retten frikjente Linda Didriksens samboer, men tror han drepte henne. Nå blir frifinnelsen anket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samboeren frikjent for drap

Det er riksadvokaten som tar avgjørelsen, men førstestatsadvokat Geir Fornebo i Nordland sier til NTB at han innstiller på at saken ankes.

Tvetydig dom

Det vakte oppsikt da Salten tingrett i forrige uke frifant Linda Didriksens tidligere samboer for drapet på henne, samtidig som han ble dømt til å betale erstatning til foreldrene hennes for det samme drapet.

I vurderingen av erstatningskravet sa tingretten at det er kvalifisert sannsynlighetsovervekt for at samboeren tok livet av Linda. Det var nok til å idømme ham erstatningsansvar, men retten mente at bevisene ikke holdt til domfellelse i straffesaken.

Den tvetydige dommen skjøt ny fart i debatten om en rettspraksis som dømmer og frikjenner i samme sak.

Norge ble nylig dømt i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for å ha krenket frifinnelsen i straffesaken i begrunnelsen av erstatningsdommen, blant annet i Birgitte Tengs-saken. Flere justispolitikere krever nå at rettshåndhevelsen må legges om.

Grensetilfelle

Det er imidlertid ikke bakgrunnen for at Statsadvokaten i Nordland vil at lagmannsretten skal behandle Linda-saken. Førstestatsadvokat Geir Fornebo sier til NTB at det er tingrettens vurdering av bevisene som gjør det ønskelig med ny behandling.

- Tingretten har vurdert bevisene omtrent slik vi har gjort, og har på ingen måte revet vekk grunnlaget for tiltalen. Retten sier dessuten at man er svært nær grensen for hvor det foreligger kun teoretisk tvil. Etter å ha gjennomgått tingrettens domspremisser nøye, mener jeg saken bør prøves på ny, sier han.

Statsadvokaten har kontaktet Hålogaland lagmannsrett for å høre om når en eventuell ankesak kan behandles, og har fått til svar at det i så fall bør kunne skje før sommerferien.

(NTB)

KJÆRESTER:</B> Linda var gravid med samboeren sin da hun forsvant. Retten tror at samboeren tok livet av henne og det ufødte barnet, men mener at bevisene ikke er sterke nok til å dømme ham for drap.