Linda-tiltalt bekrefter krangel

Samboeren til Linda Didriksen bekrefter at de kranglet kvelden før hun forsvant, men sier de ble venner igjen før de la seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bevisforholdene er svært vanskelige i saken som påtalemakten har reist mot Linda Didriksens tidligere samboer. Det finnes nesten ikke fysiske eller tekniske bevis. Likevel mener statsadvokaten at 21-åringen drepte sin gravide kjæreste, fraktet henne bort og skjulte liket.

Linda Didriksen (18) ble funnet skjult i Storvikskaret 1. juni 2001, 26 kilometer fra Ørnes i Meløy, der hun bodde sammen med samboeren, som nå er tiltalt for forsettlig drap. Da var det gått ett år siden hun forsvant.

Krangel

I sin forklaring under første rettsdag i Salten tingrett, bekreftet 21-åringen at han og Linda hadde kranglet om kvelden 31. mai 2000, dagen før hun forsvant. Linda var gravid, og paret var uenige om hvor de skulle bo. Linda ville gå på skole i Bodø, han ville sørover for å gå på skole.

I forklaringen fortalte han at Linda brukte skjellsord fordi hun hadde oppdaget at han hadde sendt en bekreftelse på at han skulle møte på en opptaksprøve på befalsskole i Horten.

- Hun prøvde på et tidspunkt også å slå meg. Jeg avverget slaget og satte henne ned i sofaen, så begynte hun å skrike. Krangelen fortsatte ikke ut over det tidspunktet, sa 21-åringen.

<7b>

Han forklarte videre at han utover kvelden prøvde å berolige henne med at han skulle flytte med henne til Bodø. Ifølge tiltalte roet stemningen seg så pass at de lå sammen før de sovnet.

- Jeg var av den oppfatning at tingene var tilnærmet i orden, forklarte 21-åringen.

Strid om forsvinning

Dagen etter forsvant Linda Didriksen. Tiltalte har i 20 politiavhør, 4 rettslige avhør og nå i Salten tingrett, hevdet at hun forsvant da hun om ettermiddagen 1. juni gikk en tur til kiosken en knapp kilometer unna.

Det er påtalemakten uenig i. De mener 21-åringen drepte Linda Didriksen i tidsrommet 31. mai - 1. juni, trolig ved å kvele henne i leiligheten de delte.

Bevisførselen består i all hovedsak av mer enn 70 vitner, som skal underbygge 21-åringens skyld. Medregnet forsvarernes vitner skal flere enn 100 person vitne i saken.

- Det er i det store og hele vitneprov som knytter tiltalte til saken. Tiltalen er basert på en helhetsvurdering, etter analyse av tiltaltes og vitners forklaring, sa førstestatsadvokat Geir Fornebo i sitt innledningsforedrag.

Kritikk av etterforskningen

Både aktor, førstestatsadvokat Geir Fornebo, og tiltaltes forsvarer, Roald Angell, kom inn på etterforskningen i sine innledningsforedrag.

Det er åpenbart at muligheter til å finne tekniske spor eller bevis er gått tapt ved at det gikk lang tid før politiet begynte å etterforske Linda-saken som noe annet enn et forsvinningsnummer.

Først i desember 2000 ble Lindas samboer avhørt som mistenkt, og det gikk et helt år før levningene av den gravide 18-åringen ble funnet.

Aktor Geir Fornebo sa blant annet at sentrale vitner ikke ble avhørt før det hadde gått et halvt år etter at de hadde gjort sine vitneobservasjoner. Tiltaltes forsvarer, Roald Angell, rettet knallhard kritikk mot det han kalte manglende etterforskning.

- Fokus har, nærmest for å kompensere for mangelfull etterforskning, vært ensidig rettet mot tiltalte, mente Angell.

(NTB-Erik Veigård)