Linda verdt 19 kr timen

Først fikk Linda Leine (26) sparken. Så ble hun bedt om å uføretrygde seg. Nå vil Ringsaker kommune la henne fortsette som kjøkkenassistent ved Ringsaker bo- og aktivitetssenter. Hun skal til og med få lønn: 19 kroner timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lindas skjebne kan avgjøres av politikerne i Ringsaker kommune i dag.

- Jeg håper det ordner seg, men ser ikke lyst på det. Jeg har mista litt trua, men gir meg ikke, sier 26-åringen.

I sju år har hun arbeidet ved Ringsaker bo- og aktivitetssenter. Hun har aldri vært fast ansatt som sine kolleger, men gått på tiltak og attføring. Med åra er hun blitt like flink som sine kolleger på kjøkkenet.

- Umenneskelig

Men for kommunen er hun nå blitt en sparepost. Budsjettene skal kuttes, og byråkratene foreslo i fjor høst å fjerne Linda.
Før jul sto hun fram i Dagbladet og fortalte at hun følte seg lurt. For de siste åra skal hun ha fått hint om at hun var så dyktig at hun etter hvert ville bli ansatt.

Byråkratiet og politikerne begynte å røre på seg igjen.

Til dagens møte i formannskapet har rådmannen foreslått at Ringsaker betaler 20 prosent av Lindas lønn. Kommunen satser på at arbeidsmarkedsetaten eller trygdeetaten betaler resten.

- Umenneskelig, sier kommunens hovedverneombud Terje Gjektvik om kommunens behandling av Linda.

19 kroner timen

Hennes problem er at hun allerede før tenårene lå litt etter andre på skolen, og aldri klarte å ta igjen sine jevnaldrende.

Til slutt havnet hun på videregående skole med psykisk utviklingshemmede som klassekamerater, og dernest på tiltaksplassen ved bo- og aktivitetssentret på Moelv.

Gjektvik peker på at kommunen ved å betale 20 prosent av lønna, tilbyr Linda 19 kroner i timelønn.

- Dette er rein økonomisk politikk, og har ikke noe å gjøre med velferd i det hele tatt. Jeg skjønner ikke hva kommunen tenker på.

- Dette er en sak folk i bygda snakker om. Får ikke Linda fast jobb, kan det bli rettsak. Taper kommunen, er den nødt til å ansette enda fler. Hadde kommunen vært lur, hadde den ansatt Linda for lenge siden.

Terje Gjektvik betviler at arbeidskontoret er villig til å lønne Linda permanent. Uansett innebærer kommunens forslag i beste fall fortsatt trygding av jenta, mener hovedverneombudet.

Klokka 15 i dag ankommer Linda formannskapet. Vedtar politikerne forslaget om å betale 20 prosent av hennes lønn, gjør de det ansikt til ansikt med kjøkkenassistenten.