- Lindberg en pest og en plage

STOCKHOLM (Dagbladet): - Odd Lindberg hevder at han lever i landflyktighet her i Sverige. Sannheten er at han var en pest og en plage for sine naboer i Østfold, hevder advokat Per Danielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens omstridte Odd Lindberg vinner stadig større sympati i vårt naboland, fortsetter selfangernes advokat å rette sterke anklager mot ham, denne gang ved å forklare den «egentlige» grunnen til at mannen lever i eksil i Sverige.

Nådeløs

- Danielsen har forfulgt meg i åtte år. Nå er det dette med nabokrangelen som brukes mot meg. Det er riktig at jeg på grunn av strid om en båtplass hadde et dårlig forhold til noen av mine naboer, mitt problem var at de fikk følge av en hel nasjon da jeg ble hele Norges «Sel-Judas». Det var derfor jeg og familien dro, hevder Lindberg.

I Stockholm slåss Odd Lindberg for å holde den svenske kronofogden fra livet og bevare hus og hjem.

Men Per Danielsen ber om at svenskene ikke viser noen nåde overfor Lindberg. I svensk høyesterett framstilte han «folkefienden» som en fantast, en mann helt uten troverdighet.

- Han var aldri noen regulær selfangstinspektør og har derfor ikke noe krav på den beskyttelsen han ellers ville fått, sa Danielsen, med henvisning til Lindbergs ytringsfrihet.

Synderegister

Ifølge Danielsen har eks-selfangstinspektøren blant annet:

  • framstilt fakta uredelig
  • ikke forstått at verken elg eller sel kan flås levende
  • drevet spekulasjon i uvitenhet
  • angrepet norsk selfangst uten å kjenne avlivingsreglene
  • ønsket å tjene penger på sin kampanje mot fangsten
  • løyet om sine motiver for å bli med på skuta «Harmoni»
  • fått sin egen svenske propagandafilm, «En Folkefiende»
  • fortsatt med sine overdrivelser i ti år.

Thorvald ringte

- Avgjørelsen i byretten krenket Lindbergs ytringsfrihet. Både Sveriges grunnlov og den europeiske menneskerettskonvensjonen gjør at dommen ikke kan iverksettes i vårt land, framhevet Lindbergs advokat Percy Bratt da rettsbehandlingen startet i går.

Lindberg-advokatene mener prosessen - og hetsen - mot Lindberg delvis kan forklares ved at det politiske «establishment» tidlig vendte seg mot mannen som «skadde» Norges omdømme. De svenske dommerne fikk høre hvordan det fortonet seg da daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg ringte Odd Lindberg for å forhindre at selbildene ble sendt på CNN: «Et enstemmig Storting har bedt meg verne nasjonens interesser». Siden fulgte domstolene - og media - opp:

- Synes du virkelig du har opptrådt aktverdig? lød spørsmålet fra en patriotisk Dagsrevy-reporter.
I Sverige er mange sjokkert over Lindbergs skjebne, ikke minst fordi bildene fra isen dokumenterte åpenbare brudd på fangstforskriftene.