Lindberg gir kungen på pelsen

TROMSØ (Dagbladet): Svenskekongen har vært en av Odd Lindbergs sterkeste støttespillere i kampen mot norsk selfangst. Nå er han skuffet over Sverige og svenskekongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kongen var en av de fremste kritikerne av norsk selfangst. Det blir tomt når Sverige viser seg å være hovedkunden for selungepels, sier han.

- Saken er pinlig, både for Sverige og svenskekongen, sier Odd Lindberg. For det svært så selfangstkritiske Sverige viser seg å være et av hovedmarkedene for selungeskinn. Svenskekongen har alltid vært en av Lindbergs mest trofaste støttespillere i kampen mot norsk selfangst. Nå må han tåle kritikk fra Lindberg.

- Jeg er forbannet og opprørt. Svenskene er slett ikke prektigere enn andre folk. Mens Sverige, med kongen i spissen, har vært nådeløse i sin kritikk mot norsk selfangst, viser det seg at de samtidig har vært en av de største kundene for pels fra selunger, sier Lindberg.

Krever opprydning

Det var i en kronikk i Dagens Nyheter at Lindberg i går tok et oppgjør med den svenske dobbeltmoralen. Artikkelen har allerede vakt sterke reaksjoner i nabolandet, og flere partier har varslet at de venter opprydning.
- Allerede mandag vil jeg ta opp denne saken i Riksdagen, sier Eva Goes i Miljøpartiet De Grønne. Hun sitter i næringskomiteen, og mener saken må få følger for handelsminister Leif Pagrotsky.

- Skinnene fra selunger har vært registrert som saueskinn, eller farget og framstilt som mink. På den måten har vi opprettholdt en fin fasade, mens vi hele tida har vært støttespillere i dette rottespillet, sier hun.

Ført bak lyset

I hele går mottok Lindberg telefoner fra opprørte svensker.
- Folket er ført bak lyset. Svenskene er opptatt av denne saken, og skjemmes når dobbeltmoralen kommer fram. Det er et trist paradoks at Sverige er involvert i denne trafikken. Jeg er meget skuffet, sier Lindberg om sitt nye hjemland.