Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lindgren stopper Wassmo-bok?

Er Pippi Langstrømpe misbrukt i Herbjørg Wassmos nye barnebok? Damm forlag hevder å ha muntlig tillatelse til å bruke Astrid Lindgrens klassiske figur, mens Lindgrens agent i går formiddag benektet å ha fått en slik forespørsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boka «Hemmelig torsdag i treet», som utkommer neste uke, forteller Herbjørg Wassmo om sin barndoms helt. Ei jente møter Pippi i levende live mens hennes mor ligger på sykehus.

Pippi Langstrømpe integreres i handlingen og framstår som en av bokas to hovedpersoner i tekst og i 14 fargetegninger. De fleste over to A4-sider. Figuren er veldig lik den Pippi vi møter i Lindgrens filmer og bøker. Hennes kjappe replikker kjenner vi også igjen i teksten.

Boka er den sjette i N. W. Damm & søn AS' serie om bardommens helter.

Visste ikke noe

Da Dagbladet i går tok opp forholdet med Kvint Literary Production Agency i Stockholm, som formidler Lindgrens utenlandsrettigheter, ble det lagt lokk over saken.

- Jeg vil ikke uttale meg før jeg har sett boka, er alt Kjerstin Kvint vil si. Dette til tross for at hun har sett flere av illustrasjonene i boka og til tross for at Damm hevder å ha fått muntlig tillatelse fra Kvint.

Selv hevdet utenlandsagenten i går formiddag at det norske forlaget ikke har bedt om tillatelse.

Både hos Kvint Literary Production Agency og i Lindgrens forlag, Raben och Sjögren, kjente man ikke til boka før Dagbladet gjorde dem oppmerksom på den.

Kvint vil vurdere å foreta seg noe i saken etter å ha sett boka, som leveres fra et trykkeri i Italia.

Meget streng

Det er kjent at Astrid Lindgren selv er meget restriktiv med å tillate bruk av sine figurer i nye sammenhenger. De som ber om tillatelse, pleier å få nei til svar.

Redaktør Anne Einan hos N. W. Damm & søn AS hevder å ha muntlig tillatelse til å bruke Pippi i boka.

- Det har vært nevnt, sier Einan. - Dessuten er denne pippifiguren en helt annen enn Astrid Lindgrens Pippi. Dette er Wassmos drømmehelt fra hennes egen barndom.

Aldri i salg?

Boka skulle opprinnelig vært utgitt i september, men trykkingen er forsinket.

Dersom svenskene velger å legge seg på en streng policy - noe Lindgren og andre rettighetshavere normalt gjør i slike saker - risikerer Damm å måtte stoppe boka før den legges ut i salg. En lite verdig skjebne for vår nordiske litteraturprisvinners debut på barnebokmarkedet.

Herbjørg Wassmo vil ikke uttale seg om boka før den er lansert.