Lindh-drapet til høyesterett

Mijailo Mijailovic, som er dømt for drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh, får sin sak prøvd for høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Høyesterett kunngjør at den vil tillate en anke, sier svensk høyesterett i en uttalelse.

Sosialdemokraten Anna Lindh ble knivstukket på kjøpesenteret NK i Stockholm sentrum 10. september i fjor. Hun døde 13 timer senere av skadene hun var blitt påført.

To uker etter drapet ble Mijailo Mijailovic arrestert, og i januar i år tilsto han å ha drept Lindh. Han sa at stemmer i hodet hans, deriblant stemmen til Jesus, befalte ham å drepe.

Mijailovic er funnet skyldig i tingretten og lagmannsretten. Tingretten dømte ham til fengsel på livstid, mens lagmannsretten dømte ham til rettspsykiatrisk forvaring.

Mijailovic begrunnet sin anke til høyesterett med at drapet ikke ble begått med forsett. Samtidig har også riksadvokaten anket straffeutmålingen inn for høyesterett. Riksadvokaten vil ha Mijailovic i fengsel på livstid.

Sist lørdag markerte Sverige at det var ett år siden utenriksministeren ble drept. Statsminister Göran Persson sa da at han var svært deprimert i månedene etter Lindhs død.

- Det kjennes fortsatt uvirkelig. Det er den følelsen jeg har hatt hele tiden, sa Persson, og la til at han mistet lysten til å drive med politikk og være statsminister etter drapet på Lindh.

(NTB)

NY RETTSSAK: Saken mot Mijailo Mijailovic skal opp for Høyesterett.
DREPT: Anna Lindh ble knivstukket 10. september i fjor.