Lindholt påvirket Aker RGI-aksjen

BERGEN (Dagbladet): Folketrygdfondets leder Tore Lindholt har påstått kursmanipulasjon med Aker RGI-aksjen i perioder da han selv var blant de mest aktive kjøperne, altså en stor aktør som påvirket kursen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har lenge vært en kjent sak at Tore Lindholt har vært en stor skeptiker til Kjell Inge Røkkes inntog i norsk næringsliv.

Folketrygdfondet eide mer enn 16 prosent av aksjene i gamle Aker, men så snart Røkke kom på banen og fusjonerte RGI med Aker i november 1996, startet fondet nedsalget av aksjer.

Helt fram til juli i år har fondet bare solgt Aker RGI-aksjer, ikke kjøpt.

Kjøpte stort

Først etter at Kjell Inge Røkke i sommer gikk ut med et tilbud til alle aksjonærene i Aker RGI, startet Lindholt å kjøpe aksjer i selskapet igjen.

Fondet kjøpte først 400000 aksjer, så ventet han til Røkke hadde overtatt 65 prosent av aksjekapitalen 10. august, før han igjen startet oppkjøp.
Da har vi kommet inn i den perioden fondet selv påstår at det kan ha blitt drevet kursmanipulasjon ved å presse kursen opp, etter at Røkke hadde gjort seg ferdig med sine kjøp.

- Ikke manipulert

Fra slutten av august og fram til den ekstraordinære generalforsamlingen i oktober kjøpte fondet 424700 Aker RGI-aksjer. Til sammenlikning ble det omsatt 1,2 millioner Aker RGI-aksjer i hele september.

Kjell Inge Røkke kjøpte ingen aksjer i denne perioden. Det hadde han heller ikke tillatelse til.

Folketrygdfondet har nå kjøpt seg opp til fem prosent av stemmene i Aker RGI og 3,6 prosent av aksjekapitalen.

Kredittilsynet har ikke funnet grunnlag for å påstå at kursen ble manipulert før Kjell Inge Røkke gjorde sitt tilbud til aksjonærene kjent i juni i år.