Lindhs drapsmann er ikke lenger svensk

Mijailo Mijailovic (25) er nå kun serbisk statsborger, skriver Dagens Nyheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mijailovic er dømt for drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh. I går besluttet svenske myndigheter å etterkomme 25-åringens ønske om å bli fratatt sitt svenske statsborgerskap.

Mijailovic, som er født i Sverige av serbiske foreldre, har tidligere hatt dobbelt statsborgerskap. Nå er han kun serbisk statsborger.

Mijailovics advokat Peter Althin vil ikke fortelle hvorfor 25-åringen ønsket å kvitte seg med sitt svenske pass, men ifølge Aftonbladet håper han på å bli utlevert til Serbia.

Tilsto

Anna Lindh ble knivstukket på kjøpesenteret NK i Stockholm sentrum 10. september i fjor. Hun døde 13 timer senere av skadene hun var blitt påført.

Mijailovic ble pågrepet to uker senere, og tilsto i januar drapet på Lindh. Han hevdet da at det var stemmer i hodet, deriblant stemmen til Jesus, som hadde befalt ham å drepe.

Mijailovic er senere funnet skyldig i to rettsinstanser. Tingretten dømte ham til fengsel på livstid, mens lagmannsretten omgjorde dette til rettspsykiatrisk forvaring.

Saken er nå til behandling for svensk høyesterett, og den svenske riksadvokaten har gjort det klart at han vil kreve fengsel på livstid.

Syk

Sist helg ble Mijailovic innlagt ved rettspsykiatrisk klinikk ved Huddinge sykehus, etter at leger ved fengselet Kronobergshäktet mente at det var overhengende fare for at han ville begå selvmord.

Ifølge Aftonbladet ønsker han nå å bli utlevert til Serbia, for å motta rettspsykiatrisk behandling eller sone drapsdommen der. Svensk lov åpner for en slik overføring.

- Der ville han lettere smelte sammen med mengden, sier en kilde med kjennskap til Mijailovic til Aftonbladet.

Sverige har en avtale med Serbia om utlevering av straffedømte og Mijailovic kan dermed få innfridd dette ønsket.

(.NTB)