Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lindén varetektsfengslet i fire uker

- Han skal uansett sone en lang dom.

TILREGNELIGHET: Spørsmål knyttet til Makaveli Lindéns tilregnelighet er sentralt i det videre arbeidet for politiet. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drapssiktede Makaveli Lindén ble i dag fengslet i fire uker av Oslo tingrett.

Den svenske mannen er siktet for å ha drept Heikki Bjørklund Paltto (24). 24-årinigen ble knivstukket og drept i sitt eget hjem på Majorstua i Oslo 15. oktober i fjor.

- Han framstår som angrende, sa hans forsvarer Øystein Storrvik i forkant av fengslingsmøtet.

AKTØRENE I RETTEN: Forsvarer Øystein Storrvik og politiadvokat Christian Hatlo. 
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET'
AKTØRENE I RETTEN: Forsvarer Øystein Storrvik og politiadvokat Christian Hatlo. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET' Vis mer

Politiadvokat Christian Hatlo understreket i retten at Lindén har hatt store rusproblemer i flere år.

- Det er både gjentakelsesfare og unnlatelsesfare. Han har erkjent drapet og skal uansett sone en lang fengselsstraff eller dømmes til tvunget psykisk helsevern, med all sannsynlighet, sa Hatlo i retten.

Det er vanligvis referatforbud fra fengslingsmøter, men dette ble opphevet av retten.

Tilregnelig?

KONFLIKT: Lindéns forsvarer Øystein Storrvik bekrefter overfor Dagbladet at klientens opphold i fransk fengsel var preget av konflikt med vaktene. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Hatlo opplyser at Lindén skal overføres til Ila, og at det er oppnevnt rettspsykiatrisk sakkyndige for å vurdere om mannen er tilregnelig. Forsvarer Øystein Storrvik sier Lindén «forholder seg adekvat til sakens beviser», men at han avventer de sakkyndiges rapport.

- Tilregnelighet er en komplisert beregning som det kan være vanskelig å si noe om det, sier Storrvik til Dagbladet.

Lindén kom til Norge rundt midnatt tirsdag og ble framstilt for lege. Politiadvokat Hatlo opplyser at de vil holde den drapssiktede mannen i varetekt fram til hovedforhandlingen på sommeren.

Lindén samtykket til fengslingen og godtok kjennelsen på fire ukers fengsling på stedet.

- Han aksepterer fengsling. Det har vært problemer i varetekt i Frankrike, men i Norge virker det som det er et mer betryggende opplegg, og vi håper det blir bedre, sier Storrvik.

I retten i dag reagerte forsvareren for øvrig på at klienten måtte ha på seg håndjern i rettsmøtet. Tingretten sa det skyldes «nye opplysninger om atferd».

- Jeg ville vite om han hadde utagert. Det hadde han ikke, men dommeren hadde bestemt seg, sier Storrvik.

Lindén ble pågrepet i Frankrike ni dager etter drapet, etter en massiv politijakt over flere land. Han er også mistenkt for å ha drept en kvinne i Belgia mens han var på flukt.

Ønsker nytt avhør

Politiadvokat Hatlo sier den belgiske saken fortsatt er under etterforskning. Norsk politi er langt på vei ferdig med sin etterforskning.

- Vi ønsker et nytt avhør, sier politiadvokaten, som sier at også de avventer den sakkyndige undersøkelsen.

Norsk politi har vært i Frankrike og avhørt Lindén.

- Han har forklart at det var et vinningsmotiv for både ranet og drapet, sier Hatlo.

Lindén begikk et grovt ran med kniv kort tid før drapet på Heikki Bjørklund Paltto.

Politiet mener det er fare for gjentakelse, og det er en av grunnene til at de vil holde ham i varetekt fram til rettssaken.

- Det skyldes hovedsaklig de to sakene nå, ranet og drapet, isolert sett. Det at han også er dømt tidligere i Sverige, og rusbruken hans, tilsier at det er gjentakelsesfare, sier Hatlo.

Frankrike fornøyd

Den franske statsadvokaten Pascal Labonne-Collin sa tidligere i dag at han er fornøyd med at Lindén er overført til Norge.

DOMMER: Tingrettsdommer Åsa Bech. 
Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
DOMMER: Tingrettsdommer Åsa Bech. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Vi er glad for å bli kvitt ham. Nå kan vi slappe av. Han har ødelagt cella si, og ringte på ringeklokka i cella hvert 10. minutt for å irritere de ansatte. Vi måtte ta i bruk de største, sterkeste og mest muskuløse vaktene for å holde ham i sjakk hver gang han skulle noe sted, sa Labonne-Collin.

Utleveringen av Lindén tok en måned ekstra fordi han i slutten av januar ble funnet bevisstløs på cella si. Det skjedde etter at 20-åringen satt bevisstløs på stolen en kveld klokka 19, da de rutinemessig sjekket cella.

- Han ble sendt på sykehus med en gang. Vi antar at han har tatt masse medisiner, men årsaken er ikke fastslått, sier statsadvokaten.

Forsvarer Storrvik sier at han var kjent med at Liden trolig tok medisiner på cella og at dette var grunnen til at han ble bevisstløs. Han sier også at Liden nå framstår som i tilsynelatende i god form når det kommer til helsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!