<strong>SMILTE:</strong> Lindsay Scott har på seg en oksygenmaske etter lungetransplantasjonen og får et kyss på kinnet fra mamma. Hun fikk aldri vite at lungene hun fikk var fra en storrøyker gjennom 30 år. Foto: Cavendish Press
SMILTE: Lindsay Scott har på seg en oksygenmaske etter lungetransplantasjonen og får et kyss på kinnet fra mamma. Hun fikk aldri vite at lungene hun fikk var fra en storrøyker gjennom 30 år. Foto: Cavendish Press Vis mer

Lindsay fikk nye lunger fra storrøyker gjennom 30 år

28-åringen døde fem måneder etter transplantasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Lyndsey Scott led av cystic fibrose, en arvelig sykdom som angriper lunge og mage- tarmsystemet.

Da tilstanden hennes ble forverret for fire år siden, ble hun satt i donorkø for å få en ny lunge. 20 måneder seinere var det endelig hennes tur i donorkøen, men de nye lungene ble en stor skuffelse, skriver Mail Online.

Gradvis dårligere Hun gjennomgikk transplantasjonen i februar i fjor. Operasjonen var imidlertid ikke vellykket, de første seks ukene lå hun til overvåking og behandling på sykehus.

Da hun kom hjem til foreldrene sine i Wigan, slet hun fortsatt med svært dårlig pust. Etter det ble tilstanden gradvis dårligere til hun døde av lungebetennelse i juli med familien rundt seg.

Foreldrene ba seinere på året om innsyn i datteras medisinske journal, det var da sjokket kom. Lungene hun fikk gjennom transplantasjonen var fra en storrøyker gjennom 30 år.

- Anti-røyker - Hun ville vært forferdet om hun visste at hun skulle få lunger fra en røyker og helt sikkert takket nei til transplantasjonen, sier pappa Allan.

- Hun var alltid en anti-røyker på grunn av sykdommen sin. Det er utrolig at en person som skal gjennomgå en dobbelt lungetransplantasjon, ikke blir gitt alle fakta.

Lindsay angret på transplantasjoner kun få uker før hun døde.

- De ordene rir oss som foreldre som en mare.

Foreldrene arbeider nå for et lovverk som gir pasienter bedre rettigheter i forbindelse med transplantasjoner.

En talsperson for sykehuset som gjennomførte transplantasjonen, University Hospital of South Manchester, sier det er få lunger tilgjengelig.

- Fordi antall lungedonorer er svært lav og 30 prosent av de som står i donorkø dør mens de venter, er vi tvunget til å senke kravene.

Hvis du ønsker å bli donor, kan du gå inn på organdonasjon.no og skaffe et donorkort. Organisasjonen anbefaler at du snakker med dine pårørende om ditt valg - uansett om du ønsker å bli en donor eller ikke. Ønsker du å bli donor, kan du redde flere liv om du skulle omkomme i en ulykke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer