Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lindsay med sex-julegave til Norge

Sexfilmen «Short Bus» kommer på norske kinoer 2. juledag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er inne for et sjokk når «Shortbus» settes opp på kino 2. juledag. I går landet skuespiller Lindsay Beamish i Bergen for å promotere filmen med de mange ekte sexscenene.

- Spøker du? Får den premiere midt i jula? Jaja, hvorfor ikke. Filmen har et lett hjerte, og et åpent hjerte. I motsetning til andre filmer med ekte sexscener, som gjerne har vært mørke og makabre, er dette en søt film.

- «Shortbus» vil bli en fin julegave til alle nordmenn, mente amerikanske Beamish da Dagbladet møtte henne på Flesland lufthavn, 16 timer etter at hun startet reisen sin i Los Angeles, California.

31-åringen er en av hovedrolleinnehaverne i den kontroversielle filmen som fikk sin verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes, som hadde USA-premiere for et par uker siden, og som nå skaper furore på filmfestivaler i Europa.

Post 11. september

«Shortbus» er en New York-film, spilt inn i fiktivt «post 11.september 2001-samfunn». Den starter med tre svært ulike sexscener, som kulminerer med diverse orgasmer og ejakulasjoner.

Derfra fortsetter filmen å spinne rundt miljøet ved undergrunnsklubben «Shortbus» - hvor alle former for kunst, politikk og ikke minst sex er akseptert.

Filmen er regissert av John Cameron Mitchell, og skildrer et slags seksuelt frigjort opprør i kjølvannet av terroristers - og deretter konservative politikeres, med president Bush i spissen - angrep på det liberale og pluralistiske New York.

I BERGEN: Dagbladet møtte Lindsay Beamish da hun var i Bergen for å promotere sin nye film. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
I BERGEN: Dagbladet møtte Lindsay Beamish da hun var i Bergen for å promotere sin nye film. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Som på sekstitallet

Som draglegenden Justin Bond (spiller seg selv) sier det, idet han ønsket en nykommer velkommen og skal forklare «Shortbus»-konseptet:

«It\'s just like the sixties, only with less hope».

- Det er en nøkkelreplikk i filmen, mener Lindsay Beamish:

- Den peker på seksuell eksperimentering og glede som en reaksjon på angrep fra ultrakonservative krefter på begge sider. Vi er frigjorte som på sekstitallet, bare med mindre håp, ettersom vi lever i et konstant krigsklima.

I en av scenene oppnår en mannlig skuespiller utløsning ved selv-fellatio. I en annen scene avsynges den amerikanske nasjonalsangen inn i det punkt på kroppen der, som det heter, sola aldri skinner.

Lindsay Beamish spiller den sex-dominerende Severin, en prostituert kvinne som lever av å piske og skjelle ut sine mannlige kunder til de oppnår orgasme ved masturbasjon. Både på jobb og privat (i klubben) er hun elendig til å kommunisere og ute av stand til å oppnå varig, intim kontakt med andre mennesker.

Dagbladet ble med Lindsay fra Flesland til Bergen, og fikk svar på flere spørsmål om henne selv, Severin og filmen.

- Dere brukte mye tid på å forberede, og spille inn, «Shortbus». Hvorfor?

- Mest tid på forberedelser, faktisk. To år. Regissøren vår, John, visste at filmen skulle omhandle sex. Men han ville kjenne skuespillernes personlige bakgrunn. Og han ville ha oss til å improvisere, sier hun.

- Så vi bodde sammen i Johns leilighet og gjorde improvisasjoner, før han i det hele tatt lagde historien og utformet manuskriptet. Derfor er det mye av oss skuespillerne i alle karakterer.

- Til og med egne ord og uttrykk. At vi brukte så mye tid på forberedelser, hadde også med at vi trengte å opparbeide tillit til hverandre. Du trenger tillit når du skal ha sex foran kamera.

- Hvor enkelt, eller vanskelig, synes du det var å spille inn sexscenene?

- Jeg har ikke så mye sex. Joda, jeg pisker og skjeller ut han fyren som masturberer seg til utløsning. Og jeg har en scene med en kvinne. Men jeg er ikke den mest eksplisitte. Noen av oss gjorde felles masturberingsøvelser hjemme hos John før opptak. Andre forberedte seg utelukkende mentalt - i to år. Og så gjorde de det. Selv syntes jeg det var minst like utfordrende å filme de scenene som handlet mer om følelser enn sex.

- Hvorfor ble du valgt til rollen som den følelsesmessig underutviklede og seksuelt dominerende Severin, tror du?

- Kanskje fordi hun minner om meg selv, slik jeg var for noen år siden, før jeg fikk justert meg selv. Severin vil ha kontakt, hun vil ha trygghet, og hun er egentlig sårbar. Det tar bare år å skrelle av seg disse lagene.

- Privat er du mye forskjellig - performanceartist, danser, skuespiller, trommeslager i band. Bruker du selv sex som et virkemiddel?

- Jeg kunne gjort det, dersom det hadde vært relevant for sammenhengen. Men svaret er nei.

- Regissør John Cameron Mitchell har sagt at filmen inneholder sju virkelige orgasmer og én uekte. Han vil ikke røpe hvilken som ikke er ekte. Vil du?

- Min er den falske! Jeg skal liksom kjenne det vibrerende egget som min kvinnelige motspiller har inni seg, og oppnå orgasme. Men så mye filmteip hadde de ikke!

- Hvordan har filmen blitt mottatt i USA?

- Vi hadde ikke ventet at «Shortbus» skulle bli satt opp på kinoer i midtvesten, og det ble den heller ikke. Men den går på 60 kinoer i storbyene, og ingen har friket ut av innholdet. Ikke alle kritikere liker filmen, men det bryr jeg meg ikke om, for folk liker den, og det er dem vi har lagd den for.

- Er rollen bra eller dårlig for karrieren din?

- På alle måter bra. Jeg er sikker på at «Shortbus» ikke vil stå i veien for filmroller som er mer mainstream. Men egentlig har jeg mest lyst til å lage en ny film i samme gate, sier Lindsay Beamish, som - i tillegg til et par filmroller - har vært innom tv-serier som S.C.I. og Gilmore Girls.

De neste dagene skal hun bruke til å gjøre Bergen:

- Jeg vil se de gamle husene ved Bryggen, dem har jeg lest om. Og så vil jeg gjerne se et par fjorder, hvis jeg slipper å gjøre det fra en båt.

- Bergen Internasjonale Filmfestival avholder «Sexbus»-party på nattklubben Soho etter visning av filmen lørdag kveld?

- Hehe, på alle festivaler bruker våre fester å være de beste. Vi får se om jeg gjør en opptreden der, smiler en døgnvill Lindsay Beamish.

FRA FILMEN: Lindsay Beamish fra en Scene i filmen.