REPUBLIKANER: Senator Lindsey Graham bekrefter at han melder seg på i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat i 2016. Foto: REUTERS/Stephanie Keith
REPUBLIKANER: Senator Lindsey Graham bekrefter at han melder seg på i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat i 2016. Foto: REUTERS/Stephanie KeithVis mer

Lindsey Graham vil bli USAs neste president

Kjemper om å bli republikanernes kandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senator Lindsey Graham bekrefter at han melder seg på i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat i 2016.

Den formelle kunngjøringen kommer han først med i hjembyen Central i South Carolina 1. juni, men i et intervju med CBS tirsdag etterlot han ingen tvil.

- Jeg stiller til valg fordi verden er i ferd med å falle fra hverandre, sa den 59 år gamle senatoren.

Sjuende i rekka Graham er den sjuende som tar opp kampen om å bli republikanernes presidentkandidat neste år, noe senatorene Ted Cruz, Rand Paul og Marco Rubio alt har gjort.

Det samme har tidligere Arkansas-guvernør Mike Huckabee, Hewlett-Packards tidligere toppsjef Carly Fiorina og legen Ben Carson.

Graham er en nær venn av senator John McCain, som selv forsøkte å bli republikanernes presidentkandidat både i 2000 og i 2008.

Obama-kritiker Graham har markert seg som en sterk kritiker av president Barack Obamas utenrikspolitikk og har selv kommet med flere kontroversielle utspill de siste årene.

Tidligere i år tok han blant annet til orde for å stanse all pengestøtte til palestinerne dersom de forsøker å få Israel dømt for krigsforbrytelser i Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Han har også ivret for å forsyne Ukraina med våpen i kampen mot russiskstøttede separatister.

Dronekrig Samtidig har han markert seg som en krass kritiker av Obamas dronekrig mot antatte islamister, som skal ha tatt livet av minst 5.000 mennesker de siste årene, mange av dem sivile.

Graham har også kritisert Obama for å gjøre for lite for sivilbefolkningen i Syria.

På hjemmebane har Graham kritisert den konservative Tea Party-bevegelsen, noe som har gjort ham upopulær blant mange på høyresiden i eget parti.

(NTB)