Line (25) i sitt livs kamp mot Malvik kommune: «Jeg ødelegges bit for bit»

Heftig strid i Malvik etter at kommunen anket mobbesak til lagmannsretten.

BELASTNING: - Når kommunen sier i anken at de planlegger å dytte medelever foran seg som vitner i lagmannsretten, for å forsterke sin påstand om at jeg lyver, vet jeg ikke om jeg vil tåle den belastningen, sier Line Sommer Hoel til Dagbladet. Foto: Gjengitt fra Sommer Hoels blogg med tillatelse
BELASTNING: - Når kommunen sier i anken at de planlegger å dytte medelever foran seg som vitner i lagmannsretten, for å forsterke sin påstand om at jeg lyver, vet jeg ikke om jeg vil tåle den belastningen, sier Line Sommer Hoel til Dagbladet. Foto: Gjengitt fra Sommer Hoels blogg med tillatelse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det koker i trønderkommunen Malvik, etter at kommunen led et knusende nederlag i saken som Line Sommer Hoel (25) hadde anlagt mot kommunen for ikke å ta tak i mobbing mot henne på ungdomsskolen.

Det som har fått det til å koke over for mange, var at formannsskapet med ordfører Ingrid Aune (Ap) i spissen, rett før jul - med knapt flertall - vedtok å anke dommen.

- Kroppen skjelver I dag har saken rullet videre, med heftig deling av et blogginnlegg som Line Sommer Hoel skrev i går morges. Der siterer hun fra kommunens anke, gjengitt i Malvik-Nytt, hvor det hevdes at hun ikke har vært utsatt for mobbing.

«Jeg sitter her og rister. Hjertet dundrer i fullt angstmodus, kroppen skjelver ukontrollert og disse ordene fra advokaten får meg til å bli så kvalm at jeg føler mest for å spy. Malvik kommune skal kjøre mobbere i retten mot meg neste runde. Et skittent spill for å få flest mulig til å si at jeg lyver i retten. Dytte det som den gangen var barn, foran seg. For å slippe ansvar», skriver hun.

- Umulig kamp Blogginnlegget har tittelen «Malvik kommune kjører mobbere som vitner i neste runde. Jeg ødelegges bit for bit», og hadde i kveld blitt delt 2900 ganger.

Det verste synes Sommer Hoel likevel er at anken etter hennes mening hever terskelen for andre som vil gå til sak etter å ha opplevd mobbing.

- Andre ville kanskje ha våget å stå opp for sin rett hvis de så at det nyttet, men det her viser bare at det er en umulig kamp og vil føre til at folk ikke tør. Dette kommer til å ta motet fra folk, sier hun til Dagbladet.

- Kommunen erstatningsansvarlig I kommunens ankeerklæring heter det at tingretten har lagt omtvistede fakta til grunn - uten å klargjøre uenigheten. Kommunens advokat skriver at dommen har flere bevisbedømmelsesfeil, at Sommer Hoel ikke har vært «utsatt for mobbing i skolen som personalet har vært eller burde ha vært kjent med og satt inn tiltak mot», og at personalet ved den aktuelle ungdomsskolen gjorde «det de skulle og burde» for å gi henne et godt fysisk og psykososialt miljø.

Sør-Trøndelag tingrett mente noe ganske annet:

«Malvik kommune er erstatningsansvarlig for de skader og de tap som Line Sommer Hoel er påført etter mobbing», heter det i dommen, hvor det i denne omgang ikke ble utmålt noe erstatningsbeløp. Grunnlaget det vises til er blant annet unnlatelser og manglende oppfølging fra skolens og kommunens side.

Ekstrabelastningen vurdert - Veldig enkelt er vi uenige i dommen, og den eneste muligheten er å anke den videre til en høyere rettsinstans, sier rådmann Kristian Rolstad til Dagbladet i går kveld.

- Hvilken vekt har dere lagt på ekstrabelastningen det betyr for jenta?

- Det er jo en ekstrabelastning, men så lenge vi er uenige er det den eneste muligheten vi har, men belastningen er selvfølgelig diskutert, sier Rolstad, og forklarer at han sikter til diskusjonene i formannskapet før jul.

Dagbladet fikk i går kveld ikke kontakt med ordfører Ingrid Aune, men til Adresseavisen har hun tidligere sagt følgende:

- I et rettssamfunn bør det være armlengdes avstand mellom valgte politikere og det som foregår i retten. Jeg ønsker å være så ryddig som mulig i denne saken. Som ordfører må jeg bruke energien på å få til et enda bedre arbeid mot mobbing i Malvik kommune.

Blomster og støtte På sin egen blogg forteller Sommer Hoel at hun i dag, omtrent ti år senere, sliter med ettervirkninger som posttraumatisk stressyndrom, anoreksi og depresjoner.

Til Dagbladet forteller at hun ikke har tenkt å trekke saken, men ikke er sikker på om hun og de som har vitnet for henne greier enda en rettsinstans.

- Det kan være at man rett og slett ikke makter det hverken psykisk eller fysisk, sier Line Sommer Hoel.

Hun og hennes far forteller at støtteerklæringene har strømmet inn, både fra folk i sosiale medier og naboer som kommer med blomster.

- Jeg vil takke for all støtte jeg har fått, og ikke bare fra lokalsamfunnet men fra hele Norge. Hvis jeg kunne gitt hver og en av dem en klem, hadde jeg gjort det. Jeg er dypt takknemlig for deres engasjememt. Dere er det som gir meg styrke til å fortsette denne kampen, sier hun til Dagbladet.

Sterke følelser Nå synes mange i kommunen at nok får være nok.

- Det er et voldsomt engasjement i sosiale medier, sier formannskapsmedlem Lill Harriet Sandaune (FrP). Sammen med Venstres og Høyres representanter gikk hun imot at dommen skulle ankes, mens Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, ifølge Adresseavisen, stemte for.

Også på Malvik Arbeiderpartis Facebook-side er det sterke følelser i sving.

«Det er ikke straffbart å oppføre seg som en idiot heller, men det er forkastelig og en får få venner og veldig mange fiender. Ta til fornuft og få anken droppet. Ta ansvar!», skriver en av kommunens innbyggere, som opplyser at han er trofast arbeiderpartimann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer