Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Line» (28) anmeldte pirattaxi-voldtekt

Saken henlagt uten at politiet avhørte henne. Forrige helg skjedde en ny pirattaxi-voldtekt i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da «Line» (28) anmeldte voldtekten til politiet fikk hun et nytt sjokk:

Etter å ha ventet i to måneder på å bli avhørt fikk hun et brev i postkassen. Politiet hadde henlagt saken fordi de ikke fant tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen. Men ingen i politiet hadde da spurt om Line hva som skjedde den skjebnesvangre natta. Hun ble aldri avhørt.

Glad for at pirattaxien stoppet

Nyttårsaften i fjor ble alt annet enn det Line hadde tenkt. Hun drakk mer enn planlagt og det ble sent.

I halv fire tida på morgenen var hun på vei hjemover.

- Jeg dro fra festen på Majorstua og skulle gå hjemover mot Bislett. I stedet tok jeg helt feil vei og endte opp i retning Frogner. Det var kaldt, det regna og jeg frøs forferdelig, forteller Line til Dagbladet.no.

Da hun skjønte at hun hadde gått feil vei forsøkte hun å kapre et par drosjer. Det var ikke lett på det som kanskje er den travleste dagen i året for drosjenæringen. Ved rundkjøringen til Frogner stoppet det endelig en bil. En rød, velholdt bil kjørte opp på sida av henne. Det var en pirattaxi.

- Åh, tenkte jeg, så heldig. Sjåføren virket kjempehyggelig og jeg var overlykkelig over å komme meg hjem for en hundrings, forteller Line, når vi møter henne hjemme i leiligheten hvor hun bor sammen den lille datteren sin.

BLE IKKE AVHØRT: «Line» som vi har valgt å kalle henne, anmeldte en voldtekt. Anmeldelsen ble aldri fulgt opp med avhør. Nå er saken henlagt av politiet. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
BLE IKKE AVHØRT: «Line» som vi har valgt å kalle henne, anmeldte en voldtekt. Anmeldelsen ble aldri fulgt opp med avhør. Nå er saken henlagt av politiet. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

Det var der den angivelige voldtekten skjedde.

- Gjorde det verst tenkelige

Etter kjøreturen fra Frogner til Bislett ble Line stående utenfor inngangsporten til bakgården og lete etter nøklene i veska. Den hyggelige pirattaxisjåføren tilbød seg å hjelpe.

- Han parkerte bilen og kom ut for å hjelpe meg. Jeg hadde en sånn altfor stor veske hvor jeg ikke kunne finne igjen noe. Jeg synes han var kjempesnill som ville hjelpe, sier Line.

Hun avbryter seg selv idet hun skal fortelle om hva som skjedde i minuttene etter:

- Jeg har gått og plaget meg selv med det. Dette at jeg ble så full, sier hun.

Line forteller at hun ikke merket at sjåføren fulgte etter henne inn i bakgården og i oppgangen der hun bor.

- Jeg trodde at jeg var alene da jeg låste meg inn her, sier Line og nikker mot døren i gangen.

- Jeg husker bare at jeg falt om på gulvet, og at jeg ble liggende i spenn. Først forsøkte jeg å vri meg unna, men så tenkte jeg bare på datteren min og turte ikke røre meg. Jeg tenkte: «Jenta mi, jenta mi». Han gjorde det verst tenkelige mot meg, sier Line.

Henlagt uten avhør

Det skulle gå mange måneder før Line valgte å anmelde den påståtte voldtekten. Svaret på hvorfor er en lang historie.

Hun forteller at hun som 15-åring ble utsatt for et overgrep hun anmeldte. Resultatet ble henleggelse og motanmeldelse. Erfaringene fra den gang gjorde at Line vegret seg for å gå til politiet på nytt.

Medieoppmerksomheten rundt de mange overfallsvoldtektene i Oslo ble imidlertid en konstant påminnelse om noe hun prøvde å glemme.

I slutten av september tok Line endelig mot til seg. Hun puttet det uvaskede festantrekket fra nyttårsaften i en bærepose og gikk ned på Sentrum politistasjon for å anmelde den angivelige voldtekten.

- Jeg ble møtt av en dame som sa at de ikke kunne ta avhøret på Sentrum politistasjon, men at de måtte ta det på Grønland. Hun sa at jeg ville få innkalling til avhør og få oppnevnt advokat, forteller Line.

Ikke noe av dette skjedde. Torsdag i forrige uke, to måneder etter anmeldelsen, fikk Line brev fra politiet om at saken var henlagt, fordi det «ikke er fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen».

- Kapasitetsproblem

På sedelighetsavsnittet i Oslo forklarer de politiets håndtering av saken slik:

- Det som kom fram var at jenta hadde vært så beruset og husket så lite at vi vurderte at det ikke var noe poeng å bringe henne inn for avhør, sier politiførstebetjent Randi Bones til Dagbladet.no.

Hun forteller at politiet har gjort undersøkelser av klærne Line leverte fra seg «uten å finne noe». Bones sier samtidig at det dreide seg om et «kapasitetsproblem» på Sentrum politistasjon, som gjorde at Line ikke ble avhørt.

- Synes du politiet har gjort en god nok jobb i denne saken?

- Det må jeg diskutere internt før jeg diskuterer det med dere, sier Bones, og legger til at det kan bli aktuelt å be Line komme inn for å identifisere en mulig gjerningsmann ut fra bildemateriale politiet sitter på.

- Ljuger

- Hun ljuger, sier Line når hun hører politiets forklaring på hvorfor de henla saken uten avhør.

- Hvordan kan politiet fastlå at jeg ikke husker når de ikke har gjennomført avhør av meg? spør hun.

For hennes del var det fryktelig å høre om den liknende voldtekten som skal ha skjedd på Bislett forrige helg.

Natt til lørdag skal en 22 år gammel kvinne ha blitt voldtatt av en pirattaxisjåfør, som kjørte henne hjem til Bislett. Tirsdag ble en 38 år gammel siktet og varetektsfengslet for denne voldtekten, samt en annen voldtekt som skal ha skjedd natt til søndag 21.oktober, ifølge Nettavisen.

- Hvordan kan politiet stå på fjernsyn og si at de sjekker denne saken opp mot alle andre liknende saker når de faktisk ikke kan gjøre det. De har ikke stilt meg spørsmål og fått ut opplysninger. Hensynet til at det som skjedde meg, kunne skje andre var mye av grunnen til at jeg til slutt gikk til politiet, sier Line.

På Dagbladet.nos spørsmål om hvordan sjåføren så ut, forklarer Line at han var en kjekk mann i begynnelsen av 30-årene. Han var av nordafrikansk opprinnelse og hadde medium lengde på håret. Han snakket gebrokkent norsk, men var veltalende.

- Da vi snakket sammen fikk jeg inntrykk av at han hadde kone og to barn, sier Line.

- Det var ingenting som tilsa at han var farlig. Han virket bare hyggelig og hjelpsom.

- Skal ikke skje

Line kommer til å klage på politiets henleggelse. Hun har tatt kontakt med Dixie-senteret i Oslo og har fått oppnevnt advokat.

Hennes bistandsadvokat Gro Wildhagen sier Lines historie viser hvor vanskelig det er for kvinner å nå i gjennom systemet på egen hånd, og hun synes den behandlingen hun har fått fra politiet virker svært uvanlig.

- Det skal ikke skje at man ikke engang blir innkalt til avhør. Politiet kan ikke vurdere om det har skjedd en voldtekt eller ikke uten å høre hennes versjon, sier advokat Wildhagen til Dagbladet.no.

MÅ IKKE SKJE ANDRE: «Line» er opptatt av at andre blir advart mot å ta piratdrosje, og ber folk ta vare på hverandre nå i julebordstider. - Å ta pirattaxi er som å spille russisk rulett med livet, sier «Line».
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling