Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Line ble utbrent før hun fylte 30

Tre forskjellige jobber og fulle studier ved siden av. Så en dag sa kroppen stopp. Line Jakobsen (27) er en av stadig flere som har opplevd å bli utbrent i ung alder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skjønte ikke hva som skjedde med meg. Vekta raste nedover, og jeg ble blodfattig. De nettene jeg ikke jobbet, lå jeg og så i taket. Om dagen sprang jeg fra den ene jobben til den andre, og fritida brukte jeg på ulike verv. Til slutt sa det stopp. Jeg gikk inn i en sju måneders lang dvale hvor jeg ikke følte noe, sier Line Jakobsen.

Line sa opp jobbene og vervene sine. Studiene ble utsatt, hun mistet all motivasjon og følte seg deprimert.

Hadde det ikke vært for at vennene stadig dro henne med ut, hadde hun isolert seg fullstendig.

- Etter at det hadde gått en tid, begynte jeg å prate med andre som hadde opplevd det samme. Det hjalp utrolig. Da jeg følte jeg hadde overskudd nok, la jeg ut på rundtur i Europa - alene. Det var medisin. I dag, tre år etter, føler jeg meg på topp, sier Line.

Selv om hun igjen kombinerer jobb og studier, vet hun hvor grensa går.

- Det jeg opplevde, skremte meg. Jeg kommer aldri til å kjøre meg så langt ned igjen.

Professor Atle Roness ved Haukeland sykehus mener det er en trend at stadig flere unge brenner seg ut.

Unge mennesker har ikke den erfaringen som skal til for å si nei. Samtidig er de engasjerte og vil vise alle at de kan gjøre en god jobb.

- De er gjerne småbarnsforeldre med stort ansvar hjemme, samtidig krever jobben sitt. Muligheten for høyere lønn og bedre stilling er der for den som vil satse, sier professor Roness. Selv om ansatte innen IT-, reklame- og mediebransjen er hardt utsatt, rammes også andre av langvarig stress.

- Undersøkelser viser at en av tre brenner seg ut i løpet av yrkeskarrieren. Vi kan godt si at dette har blitt en ny folkesykdom, sier Roness.

MER FRITID: Tre år etter at Line møtte veggen, er hun nøye med hva hun sier ja til. - Stort gjør jeg det jeg selv vil, for eksempel å bowle med venner, sier Line.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media