Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Line svarer

Vår medarbeider i Midtøsten svarer leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Line Fransson er Dagbladets korrespondent i Midtøsten, med base i Israel. Der følger hun valget på nasjonalforsamling tirsdag. Sent samme kveld holder president George W. Bush sin tale om rikets tilstand til Kongressen. Han vil trolig sende verden nye signaler om hvor lenge USA er villig til å vente før Irak blir angrepet.

Line stiller på nettmøte her onsdag og svarer på spørsmål om israelsk politikk, palestinernes situasjon og krigsfaren i Midtøsten. Objektivitet

Hvorfor har mediene i Norge problemer med å være objektive i midtøstenkonflikten? Dere har veldig lett for å velge en side og hamre deres meninger inn i aviser og lignende medier som sannhet. Hvordan kan det du oppfatter være sannhet? Hva er sannhet i så tilfelle? Har du nok bakgrunn for å kunne si hva som er rett? Vær så snill å begynn å opplys folk om hva som skjer, og ikke deres personlige meninger. La folk velge selv.

Morten

Hei, Morten!
Jeg er enig i det du sier: Det er ikke min jobb å velge side og å hamre ned meninger om hva jeg mener er rett og galt. Heller tvert om. Det jeg forsøker å gjøre herfra, er å møte så mange mennesker som mulig - og la de få fortelle hva de synes om konflikten. Om det så er en Hamas-leder som sier at alle israelere er soldater, eller om det er en settler i Hebron som sier at Sharons regjering er for veik, og at han vil gjøre alt for å få palestinerne bort fra Israels hellige land. MEd lovlige eller ulovlige midler. Å la folkene fortelle sine historier - å være åpen for ulike syn - det er nettopp hva jeg forsøker å gjøre. MEn om jeg klarer det, er opp til dere der hjemme og bestemme. Forhåpentligvis lykkes jeg med det i ny og ned. Vit i hvert fall at jeg forsøker :-)

Line Mulige regjeringskoallisjoner
Det virker så og si sikkert at Likud blir største parti i dagens valg. Videre ser det ut til å gå mot et meget dårlig valg for Arbeiderpartiet. I en slik situasjon må man tro at Arbeiderpartiet vil se seg tjent med å bygge seg opp igjen i opposisjon. Også Mitznas gjentatte uttalelser om at det vil være uaktuelt å gå inn i en koallisjon med Likud, peker i retning av at Arbeiderpartiet mest sannsynlig ikke vil bli å finne i Israels neste regjering. I et slikt scenario; hva vurderer du som mest sannsynlig? En koallisjon mellom høyresiden og de religiøse partiene, eller en koallisjon mellom Likud, Shinui, Am Echad og de sekulære (ikke-haredim) partiene på høyresiden? Vil Shinui kunne sitte i en koallisjon hvor National Religious Party inngår, eller vurderes også dette partiet å ha en for sterk religiøs profil?

Halvor M.

Hei Halvor M.
Arbeiderpartiets Mitzna sier fortsatt at han ikke vil inn i en koalisjonsregjering med Sharon. Men presset på ham og Ap vil bli knallhardt i tida som kommer. Sharon sier at han vil ha en unity-regjering med Shinui og Arbeiderpartiet. Også det sekulære Shinui ønsker dette.
For Sharon vil det nå være enkelt å iverksette en høyre- og ultraortodoks regjering da de har fått flertall. Men det vil ikke Sharon.
En mulighet er at han nå gjør det, men at han håper å endre regjerings-komposisjonen med tid og stunder. For eksempel ved en mulig krig mot Irak. Sharon siterte i går avdøde Yitzhak Rabin: vi er alle jødiske brødre. Alle sionist-partier må bli med i en samarbeidsregjering som har samme politikk som den forrige samarbeidsregjeringen (da Ap var med). Han sa også: Jeg er villig til å tilgi alle som har forsøkt å skade meg: Dette med klar hentydning til Ap.
Så det skal bli spennede å se om Arbeiderpartiet klarer å stå på sitt i tida framover. De vil garantert bli hardt presset.

Line

Varmt
Heisann Line. Høres dramatisk ut å bo der nede. Men hvordan er været?
Roar.

Kjære Roar!

For en som er glad i varme dager, er det perfekt å bo her nede. De siste dagene har vi hatt deilig vårvær, hvor du faktisk har vært langt over 20 grader i sola.

Så angående været kan jeg ikke klage :-)

Lillian

1. På hvilken måte tror du Libanon vil bli påvirket av en eventuell krig mot Irak? 2. Hvilke mål (byer) i Irak vil bli hardest rammet?

Hei, Lillian
1) Hva som vil skje i Midtøsten ved en mulig Irak-krig tør jeg rett og slett ikke å si noe om. At en krig kan få katastrofale konsekvenser tviler jeg ikke på. Inntil videre håper jeg at det er mulig å nå en fredelig løsning.
2) Jeg var og besøkte den sørlige byen Basra i desember. Der lider sivilbefolkningen allerede, med elendige vann- og sanitærforhold. En rekke hjelpeorganisasjoner har gått ut og advart om at titusenvis av mennesker vil dø i løpet av kort tid ved en mulig krig. Dette fordi de ikke vil få tilgang på rent vann, for eksempel.
Hva som vil skje i Bagdad, er også et helt åpent spørsmål. Noen spekulerer i at Saddam Hussein vil stenge Bagdad sånn at ingen kommer seg ut av byen. De kan dermed risikere å bli brukt som levende skjold..
Og vil Saddam Hussein igjen bruke kjemiske eller biologiske våpen mot sin egen befolkning? Vi får håpe at en krig unngås.

Line Pro-palistinske journalister

Mitt spørsmål er ganske enkelt: Hvorfor er de norske journalistene (og utenlandske for den del) så pro-palistinske i sin dekning av konflikten i Midtøsten? Ser de ikke at det er grenser for hva Israel kan akseptere av palistinske selvmordsbombere? Det er jo uskyldige mennesker disse feige "martyrene" prøver å ramme, og alle bør jo forstå at Israel ikke kan sitte med hendene i fanget hver gang disse slår til.

Det var jo Hamas og "dødssoldatene" som i stor grad veltet den skjøre fredsavtalen som ble oppnådd i Oslo. Hvordan kan man oppnå en varig fred med noen som ikke ønsker fred. Hamas har gang på gang hevdet at det ikke blir fred før alle Israelere er jaget bort. Hva mener dere journalister, som er så pro-palistinske, at Israel skal gjøre?

Tor Harald Hei, Tor Harald. Jeg er ikke enig med deg i at norske - og utenlandske journalister - i Midtøsten bare er pro-palestinske. Nummer en: Det finnes veldig mange journalister som sjøl er jøder. Hvis du ser en liste over hvem som er akkreditert her nede, vil det være et flertall.

Nummer to: Hvis du har fulgt de siste rundt to og et halvt år som jeg har dekket området her nede, så ville du ha lagt merke til at jeg har laget saker på både israelerne og palestinerne: Ung israelsk ungdom som frykter hva som møter dem når de skal inn i hæren, israelere som med frykt går inn på bussen, kikker seg engstelig rundt for å se om det finnes en selvmordsaksjonist lurende i bussen, klar til å sprenge seg sjøl og uskyldige i lufta...

Jeg har også vært masse på palestinske side, der uskyldige mennesker er skadd og drept når den israelske hæren har gått inn i palestinske byer som Ramallah, Nablus..

At selvmordsaksjoner er en forferdelig ting. De bryter internasjonale lover og avtaler. Og de fører til at israelere mister troa på at det er mulig å få fred med palestinerne. Men det er ytterlige, små grupper, som Hamas og Islamsk Jihad som gjennomfører selvmordsaksjonene. Det er ikke palestinere flest. Tvert imot forstår - og sier - stadig flere at den væpnede intifadaen som har pågått de siste åra ikke var riktig. De ønsker forhandlinger med Israel for å kunne leve i fred. Både på palestinsk og israelsk side finner du ekstremistiske grupper som ikke ønsker fred med motparten.

Men hvis det skal bli fred her nede, er palestinske og israelske ledere nødt til å forhandle for fred. Palestinerne må stoppe terroren. Israel må få en stopp på okkupasjonen - og vise palestinerne at de mener alvor. Hvis du i dag tar deg en tur på Vestbredden, er det umulig å forstå at dette er palestinsk land. På annenhver fjelltopp ligger et israelsk settlement. Israelske skilt er overalt. Utbygging av nye bosetninger er - som selvmordsaksjonene - forbudt etter internasjonal lov. Så det er ikke bare palestinerne som ødelegger for en mulig fredsprosess.

Line Hva med de opposisjonelle militære og fredsbevegelsen? I norsk presse ser jeg aldri noe om de militære som har dannet en allianse mot å godta å gå inn i okuperte områder for å besytte settlere. De blir fengslet, men er motstandere av setlement i Palestinsk områder og ønsker ikke å ofre livet på disse arrogante relgiøse ekstremistene - kan du fortelle noe mer om disse? Ligger fredsbevegelsen helt nede nå og blir ingen trett av Sharon, hva med de intelektuelle.

Har noen der hørt om sola og vinden som gjettet om hvem som kunne få av mannen frakken mon.

May Hei May Jeg har ved flere anledninger forsøkt å komme i kontakt med de militære som nekter å gå inn i de okkuperte områdene for å beskytte settlere som de mener ødelegger for mulighetene for fred. De har ikke ønsket å gå offentlig ut og forteller sine historier. De protesterer i det stille. Men jeg skal forsøke å snakke med dem en gang til - og forhåpentligvis lage en sak på hvorfor de gjør dette.

Flesteparten av israelere ønsker ikke ytterligere utbygging av bosetningene. Heller tvert om. Hvis flertallet hadde fått bestemme, hadde for eksempel settlerne i Gaza nå vært fjernet. Angående fredsbevegelsen: Den er fremdeles der. Hver fredag demonstrerer Peace Now og andre fredsorg i nærheten av Sharons hus i Jerusalem. En rekke israelske kvinner står vakt ved israelske sjekkposter for å passe på at de israelske soldatene ikke ydmyker palestinerne. Men det er ingen tvil om at israelere flest nå er rimelig desillusjonerte og rådville. Den to og et halvt år lange intifadaen har ført til at de har mistet fredshåpet.

Det viser jo gårsdagens valg, hvor Sharon, som har ledet Israels verste regjering noensinne, får et klart flertall. Dette til tross for at israelske velgere ikke har tro på at Sharon har noen løsninger på konflikten.

Line Krigsfaren i midt-østen Vi har en sønn som skal gifte seg i Amman,Jordan til påske.Vi har bestilt flyreise og ønsker å være tilstede.Det er også meningen at vårt lille barnebarn på 8 år skal være med.Er det uforsvarlig å ta med barn til midt-østen i disse tider?Har også ønske om en tur inn i Jerusalem, men vi vil jo se ann situasjonen.Er takknemlig for svar..

Solweig Ferger. Hei Solweig!

Så hyggelig at din sønn har funnet sin utkårede! Om det er forsvarlig å dra til Amman ved påsketider er litt vanskelig å si nå, før vi vet hva som skjer i forhold til Irak. Sjøl var jeg i Amman i forrige uke, og mener at det ikke er farlig å være der pr nå.

Men under en mulig krig i Irak, er mange bekymret over hva som vil skje i Jordan. Det finnes anti-amerikanske krefter der som ikke liker at Jordan har mye kontakt med USA. Og det vil komme flyktningestrømmer, kanskje både fra Vestbredden og Irak. Da kan det bli kaotisk i det lille landet.

Derfor kan jeg ikke gi deg noe klart svar per nå. Generelt vil jeg si at det å dra rundt i Midtøsten er noe av det tryggeste som finnes. Folk er utrolig gjestfrie og snille. I løpet av de to årene jeg har bodd her nede, har jeg aldri opplevd noen skremmende episoder. Heller tvert om. Det å ha med seg et barn i Midtøsten er også en fantastisk opplevelse da folk forguder barn. Angående Jerusalem: Det virker mye farligere å være her fra Norge.

Jeg tar mine forholdsregler: Jeg tar aldri buss, jeg sitter ikke på cafeer i Vest-Jerusalem som ikke har bevæpnet vakt. Da føler jeg meg trygg. Og: Faren for å bli skadd og drept i trafikken er mye større enn å være så uheldig å være på samme sted - til samme tid - som en selvmordsaksjonist med spikerbelte rundt magen. Lykke til! Råder deg til å ta kontakt med ambassaden i Amman når det nærmer seg avreise. Line

Dyrene i Østen Hva med den stakkars dyreparken i Bagdad? Forrige krig ble det såvidt meg bekjent så stor angst blant dyrene at den stakkars giraffmoren Sha'Moki begynte å amme sur melk, og giraffbarnet Hi'Hassan måtte gis morsmelkerstatning. Er det planlagt noen sikkerhetstiltak rundt disse? Vil Saddam bruke dem som levende skjold?

Whienerbrøh Hei, Da jeg var i Bagdad i desember, kjørte vi stadig forbi dyreparken i Bagdad, som forøvrig holdt på å bli pusset opp. Vi hadde ikke tid til å dra inn for å se på dyrenes helsetilstand, men jeg vil vel ikke tro at Saddam Husseins soldater har et overordnet oppdrag i å passe på giraffmoren Sha'Moki og giraffbarnet Hi'Hassan, hvis de nå finnes :-)

Som i enhver krig er det jo uskyldige: sivile, barn - og dyr for den saks skyld - som vil lide. Garantert også dyra i dyrehagen. Så la oss håpe at det er mulig å løse konflikten på en fredelig måte, selv om det ser ut til at Bush og kompani er svært klare for å starte en krig.

Line Løsningen på Intifadaen

Løsningen på krisen må vell være å gi de en a-bombe hver så det blir stille neddi der? De har slåss om dette området i over 2000 år.. Enda er det ikke stille.. Tror du det noen ganger blir det?

grom Grom

Ja, de har slåss er i lange tider nå. MEn det har jo også, heldigvis, vært fredelig i perioder. For både israelere og palestineres skyld får vi håpe på at deres ledere etterhvert tar til fatning og begynner seriøse fredsforhandlinger slik at folk slipper ytterligere lidelser. Det tragiske i konflikten her nede er jo at alle vet hvor grensene en gang vil gå: Tilbake til -67-grensene. Et Israel og et Palestina.

Line Støtte?

Det slår meg at begge parter i Israel -både jøder og palestinere- ofte både presenteres som, og oppfatter hverandre som, enstemmig enige i at motparten er en ensformig horde av barbarer som må straffes hardt for sin rasistisk motiverte voldsinnstilling. Men det må da være noen fraksjoner eller individer blant begge som fremdeles klarer å holde hodet kaldt og beholde nyansene? Eller har så lang tids gjensidig beleiring bare befestet raseriet? Hvor stor støtte finner de ekstreme gruppene i hver "sine" befolkninger? I hvilken grad er noen lenger villig til å se på saken som noe som har to sider? (Og hvor er Husleietvistutvalget når man virkelig trenger dem...?)

Onkel Kjære onkel!

Heldigvis finnes det fraksjoner både hos palestinerne og israelerne som forstår at deres naboer også er mennesker som ønsker å leve i fred og ro. Det er ingen tvil om at den 28-måneders lange blodige intifadaen har ført til at både palestinere og israelere har begynt å miste håpet og troa på at deres motpart ønsker å leve side om side i fred. Men det som er positivt, er at det hos begge parter er et flertall som ønsker å leve i fred. Et flertall av israelere ønsker å trekke seg ut av Vestbredden og Gaza. Et flertall av palestinerne ønsker en slutt på volden og vil leve i fred. De er imot drap på sivile.

Men så lenge lederne lar de ekstreme gruppene - på begge sider - bestemme agendaen ved å hevne drap og selvmordsaksjoner, vil voldsspiralen fortsette. Jeg holder i disse dager på med å lage en sak på "Veien til fred". Her vil jeg skrive om de mange menneskene som hver dag jobber for en fredelig sameksistens israelere og palestinere imellom.

Følg med!

Line BLIND? Hey.. Jeg har mer enn et spørsmål,jeg;) Er det bare jeg som synes at Israel gjør galt i å utslette,rive{fjerne boliger,hus,blokker)fra hale palestina? Jeg synes de bare utvider sitt territorium mer og mer? Er ikke palestinerne like mye verdt som Israelerne? Personlig så synes jeg at det er Israel som er terroristene her tross alt er draps tallene på palestinerne side betydelig høyere..... Hei

Helt enig med deg i at det er galt av Israel å bombe /rive ned palestinske hus, utvide settlement og langvarige invasjoner i de palestinske områdene - som gjør at tusenvis av uskyldige palestinere lider. Og ja - Israel utvider sitt territorium ved settlement-utbygging dag for dag. Dette er ulovlig, ifølge internasjonale lover og avtaler. At palestinerne lider, hersker det ingen tvil om. Den humanitære situasjonen nærmer seg en katastrofe. Infrastrukturen er så godt som ødelagt. Det som er så tragisk er at de ekstreme gruppene på begge sider får lov til å sette agendaen. Forhåpentligvis vil det etterhvert dukke opp krefter som lar fornuften og ikke hatet råde.

Line Er du jøde og kan være kritisk ?

Eller er du ikke-jøde og må snakke israels regjeringen etter kjeften ? For ellers kan du risikere å bli utvist, jmf de nylig utviste AUF-erne nylig ? Finnes det noen på valg til Knesstet som står for kravet om tilbaketrekking til -67-grensene(Gaza, Vestbredden, Øst-Jerusalem og Golanhøydene) - og ifall - hvor mange tilhengere kan de få ? Jeg har oppfattet Mizna å ville trekke seg ut av Gaza, men det er jo bare en liten stripe, eller ? 'Israel' Hei,

Jeg er ikke jøde. Og jeg snakker ingen etter kjeften, om det så er Israels regjering eller palestinernes ledere. Som utenlandsk journalist er det forholdsvis greit å jobbe her nede, men det er enkelte arabiske journalister som har blitt vist ut fra landet.

Både Arbeiderpartiet og Meretz (Israels venstreside) ønsker å gå tilbake til 67-grensene. Men etter gårsdagens valg mistet de jo sinnsykt mange stemmer. Det tragiske er at flertallet av israelerne ønsker tilbaketrekking til 67-grensene og å fjerne bosetningene. Likevel stemte flesteparten Sharon. Hvorfor? Det lurer også mange israelske kommentatorer på. For meningsmålinger har vist at folk ikke har tro på at Sharon har noen løsninger på konflikten. Det tror de Arbeiderpartiet har. Men frykten for terroraksjoner fører til at de - inntil videre - tror at hauken Sharon er mannen som kan gi dem best sikkerhet.

Line FN

Hvorfor tror du at FN ikke tar på seg ansvar å beskytte palestinerne?Ingen har i moderne historie vært okkupert like lenge som palestinerne, på den tid vi har FN.

Prins Hei Prins!

FN har en stor rolle nettopp i å hjelpe palestinerne her nede. Og gjør det med matutdelinger, forhandlinger om fred etc. De mange resolusjoner i FNs sikkerhetsråd og generalforsamling viser jo også at de forsøker å få en slutt på Israels okkupasjon i de palestinske områdene. Men så lenge USA er så sterk som de er, så lenge de nedlegger veto i Sikkerhetsrådet i FN hver gang et resolusjonsforslag de ikke liker legges fram, så lenge vil voldssituasjonen fortsette. USA er nødt til å bidra som aktiv part, skal det bli en fredelig løsning.

Line utsikter for tur

hvordan vil du beskrive sikkerheten for nordmenn, som skal en tur til Tyrkia i månedsskifte februar og mars?

Atle Bekkevold Hei, Atle Bakkevold.

Alt avhenger av en krig (se tidligere besvart spørsmål). Ta kontakt med ambassade før dere drar. Månedsskiftet februar/mars kan jo være tidspunktet for en mulig krig.

Line Språk

Snakkar du hebraisk og arabisk? Viss ikkje - korleis kan du vita at du får rett informasjon?

Elisabet Hei, Elisabet

Jeg klarer meg greit på arabisk - som hverdagsspråk. Jeg kan ikke språket godt nok - enda - til å ha kompliserte politiske diskusjoner. Men jeg tar privattimer her nede for å nå det målet på sikt. Hebraisk har jeg som mål å lære når arabisken sitter.

Å kunne arabisk er en unik kompetanse her nede fordi det finnes så mange agendaer. Jeg har gjentatte ganger opplevd at tolken jeg har hatt med meg har svart helt andre ting enn intervjuobjektene. Men - også mange - både israelere og palestinere - snakker engelsk.

Line Hvorfor?

Hvorfor vil Bush bruke fysisk vold istedetfor å sette seg ned og snakke? Dette er jo barnelærdom. "Det hjelper ikke å slå, sett deg ned og snakk med vedkommende, så kanskje dere kan komme til enighet."

Hei,

At Bush ønsker å iverksette en krig synes jo utvilsomt. Jeg håper at han etterhvert går tilbake til barnelærdommen, og bestemmer seg for at det beste vil være å forsøke å løse konflikten med Irak på en fredelig måte.

Line hjelpearbeid i midtøsten

er det trygt å drive hjelpearbeid i midtøsten og hvilke organisasjoner er det lurt å ta kontakt med??

Stine Hei, Stine

Det er sinnsykt mange forskjellige hjelpeorganisasjoner i Midtøsten. Og det er veldig mange frivillige her nede, hvor jo behovet for hjelp er stort. Jeg kan for lite om hvem som gjør hva, men kontakt Nora Ingdal i Norsk Folkehjelp. Hun har vært her nede i mange år, og kjenner systemet mye bedre enn meg. Lykke til!

Line Hvor langt skal det gaa

Hei Line!!

Her kommer et spm fra en norsk egyptisk dame som naa befinner seg i Egypt,,, Ettersom du er korrespondent for dagbladet i midtoesten er du selvfoelgelig naermere sannheten enn vi som faar igjennom tv. Hvordan er utsikten for palestineres situasjon i fremtiden som kommer med tanke paa at Sharon ser ut til aa haa store muligheter for aa vinne valget igjen?

Og Hvor lenge tro du USA kan fortsette aa tillate disse massakerene av palestinerne og stoette Israels politikk? Naa staar vi ovenfor enda en krigstilstand i omraadet , foeler du som en midtoesten korr..at Irak er en trussel for nabolandene eller omverden.Dette med tanke paa at landet er iferd med aa falle sammen , politisk oekonomisk osv,,,som et resultat av mange aars boikott fra FN.. Jeg vet at dette ble 3 spm istedenfor 1 , men jeg er saa lei av all den urettferdigheten som kommer ut av USA's politikk.Setter pris paa om du ihvertfall kan svare paa en av dem.

Sherin A Wahab Hei Sherin A Wahab

At gårsdagens valg ikke var det beste for palestinerne, er det vel liten tvil om. Den ekstreme høyresida og de ultraortodokse partiene har sammen med Likud nå flertall i Knesset. Om Sharon velger en slik koalisjon, gjenstår jo å se. Han ønsker jo ikke det, og vil gjøre alt for å overtale Arbeiderpartiet til å være med i en samarbeidskoalisjon. Arbeiderpartiet sier de ikke vil det, men kan kanskje bli presset til å gjøre det?

Hittil har ikke USA vist nok vilje til å få løst konflikten her nede. Så lenge USA ikke presser ISrael, vil det ikke bli noen løsninger. Og nå er det IRak alt dreier seg om.

Det er ingen ledere i de arabiske landene som liker Saddam Husseins regime. Likefullt ønsker de ingen krig, og jeg tror ikke de ser Irak som en umiddelbar trussel. USA har jo heller ikke kommet med bevis for at de faktisk er det. Men hvis det blir krig i Irak, er det ingen tvil om at det kan skape stort kaos i regionen.

Line Osama

Tror du Saddam Hussain har tette bånd til Osama Bin Laden? Isåfall burde ikke det være nok til å starte en krig mot Irak?

Ronny Paulsen Hei Ronny Paulsen

Jeg tror ikke Saddam Hussein har tette bånd til Osama bin Laden. USA har ved en rekke ganger sagt at de har bevis for al-Qaida-tilknytning i Irak, men de har ikke klart å bevise dette. Før vi får se de klare bevisene synes jeg ikke vi skal gå til krig. Krig må alltid være siste utvei. HVis det er mulig å løse konflikten med fredelige midler, må man forsøke å gjøre dette.

Line Konsekvensar av Irak-åtak

Kva er sannsynlege konsekvensar i konflikten mellom Israel og palestinarane om det vert eit amerikansk angrep på Irak?

Under Golfkrigen 1991 fekk Saddam Hussein støtte frå Yassir Arafat. Har det vore ytra signal om korleis han vil stille seg denne gongen?

Tore Hjalmar Sævik Hei Tore Hjalmar Sævik

Yassir Arafat er nok fullt klar over at det var en ufattelig stor tabbe å holde med Saddam Hussein under forrige Golfkrig. Akkurat den støtten ødela mye for palestinernes sak. Han gjør nok neppe det igjen.

Line Hvordan har det seg at det israelske folket har så tro på en krigshisser og "drapsmann"som Sharon?Ønsker ikke de ikke fred med palestinerene?

Kristine Hei Kristine

Paradokset er som følger: Israelerne har ingen tro på at Sharon er mannen som har løsningene på den blodige konflikten med palestinerne. Men de tror at Sharon er den sterke lederen som kan gi dem best sikkerhet (hvilket han jo har vist at han ikke kan i løpet av de siste to og et halvt årene).

Israelske kommentatorer mener at israelere flest er desillusjonerte - og at de ikke har tro på en fredsløsning med dagens lederskap hvor Arafat er i spissen. Derfor tror de ikke på Arbeiderpartiet, som sier de vil starte forhandlinger med palestinerne umiddelbart. Så de stemmer Sharon.

Line

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media