Linn (22) fikk ikke lov til å flykte ut av brennende blokk

- Jeg er ganske skjelven ennå, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG (Dagbladet): - Jeg er ganske skjelven ennå. Det er ekkelt å tenke på, sier Linn Asbjørnsen (22) til Dagbladet.

Linn er en av 40 personer som i natt ble evakuert da ei boligblokk på Kaldnes Brygge i Tønsberg sentrum brått begynte å brenne i natt. Hun beskriver en kaotisk og skremmende situasjon.

- Samboeren min våknet av alarmen og ropte til meg at jeg måtte få på meg klær. Folk løp i gangen, og det kom masse røyk ut fra femte etasje, rett over oss, forteller hun.

- Eksplosjonsfare Linn tok seg ut på balkongen, mens samboeren undersøkte muligheten for å ta seg ut - men fikk klar beskjed av en politikvinne nede på bakkenivå:

- Hun ropte at vi måtte holde oss på gangen på grunn av eksplosjonsfare. Da begynte panikken å sige innover meg, sier 22-åringen, som på dette tidspunktet altså verken kunne ta seg fram eller tilbake, eller opp eller ned.

Bedre ble det ikke av at brannvesenets stigebil ikke nådde opp til leiligheten i fjerde etasje. Dermed måtte de bare bli sittende og vente på hjelp.

- En av naboene hoppet fra tredje etasje, forteller hun.

På hotell Til slutt kom redningen: En røykdykker tok seg inn til dem, og de ble geleidet ned trappa og ut på plassen foran blokka.

- Vi ble godt tatt vare på, men avslo tilbudet om sjekk på legevakta, sier Linn.

Hun og samboeren ble innkvartert på et hotell i Tønsberg sentrum. Til alt hell er ikke leiligheten røykskadd, og paret får lov til å flytte tilbake i kveld. Men så lenge gjerningsmannen går fri, føler hun seg utrygg.

- Fluktveien vår ble satt i brann. Vi kunne dødd, sier hun.

Våknet av knitring Brannvesenet og politiet hadde hendene fulle i natt; samtidig med brannen på Kaldnes måtte de også hanskes med ei seilskøyte og en bobil som sto i flammer - begge bare et steinkast unna.

LETER ETTER SPOR: Politiets kriminalteknikere saumfarer Gunnar Eriksens utbrente bobil på jakt etter spor. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET
LETER ETTER SPOR: Politiets kriminalteknikere saumfarer Gunnar Eriksens utbrente bobil på jakt etter spor. Foto: RALF LOFSTAD / DAGBLADET Vis mer

- Jeg våknet av at det knitret på dekk. Brannen var omtrent en meter fra der jeg lå, forteller den 28-årige eieren av den brannskadde Colin Archer-seilskøyta til Dagbladet.

Flammene hadde imidlertid ikke fått skikkelig tak i kahyttaket, og 28-åringen fra Oslo-området lyktes i å slokke brannen på egen hånd.

- Hadde jeg ikke vært her, ville båten ha brent opp, sier han.

Bobilen brant opp Bobilen til Gunnar Eriksen (63) gikk det imidlertid ikke så bra med. Den står helt utbrent på parkeringsplassen i nærheten.

- Jeg våknet av at et redningshelikopter sirklet over området, og kjente røyklukt. Så kom en nabo og fortalte at bobilen min var brent opp. Først kunne jeg ikke tro det, sier Eriksen til Dagbladet.

Han og barnebarna skulle dratt på ferie i bilen i morgen. Den planen er nå drastisk endret.

- Heldigvis har vi fått lånt oss ei hytte, og har med oss telt, sier han.

Eriksen og en nabo nøler ikke med å kalle nattas boligblokkbrann for forsøk på mordbrann.

- Det krever planlegging å sette fyr på ei heissjakt og en båt og en bobil, konstaterer de.

Jakter brannstifter Politiet jobber ut fra teorien om at en og samme person, eller flere, står bak nattas tre branner. Store ressurser er satt inn i etterforskningen.

- Vi har satt inn alt av ressurser i etterforskningen, sier Ole Bjørn Sakrisvold, politiinspektør ved Vestfold politidistrikt, til Dagbladet.

Sakrisvold opplyser at dagen har gått med til vitneavhør, rundspørring og tekniske undersøkelser. Han ser svært alvorlig på de tre brannene, og opplyser at det ligger an til mordbrannsiktelse, skulle gjerningsmannen bli tatt.

- Det var fare for liv, sier han.

14 personer ble sendt til legevakta for sjekk, og to er innlagt på Sykehuset i Vestfold med røykskader. Ingen av dem skal være alvorlig skadd.