KVINNE FUNNET DØD: Det var her, i et boligfelt utenfor Tromsø sentrum, at en kvinne i går ble funnet død. Mannen som er siktet for forsettlig drap var asylsøker med avslag på asylsøknad. Foto: Lars Andersen 
KVINNE FUNNET DØD: Det var her, i et boligfelt utenfor Tromsø sentrum, at en kvinne i går ble funnet død. Mannen som er siktet for forsettlig drap var asylsøker med avslag på asylsøknad. Foto: Lars Andersen Vis mer

Linn (32) ble drept i Tromsø. Utvist asylsøker siktet for drapet

- Dette er et sjokk og en stor sorg for familie og de mange som sto Linn nær, sier familien i en uttalelse. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann er siktet for forsettlig drap på en kvinne i Tromsø. Hendelsen fant sted i et hus i Røstbakken på Sør-Tromsøya.

- Vi pågrep i går en 27 år gammel mann som opplyser å være fra Kongo. Han søkte asyl i Norge i 2008, sier politistasjonssjef i Tromsø, Morten Pettersen under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Identiteten til den avdøde er nå offentliggjort.

Avdød kvinne identifisert

Identiteten til den avdøde er nå offentliggjort. Det var 32 år gamle Linn Olsen Uteng som mistet livet i Tromsø i går. 32-åringen var ansatt som hjelpepleier i omsorgstjenesten i Tromsø kommune, ifølge avisa Nordlys.

- Dette er et sjokk og en stor sorg for familie og de mange som sto Linn nær. Familien får oppnevnt bistandsadvokat, fremtidige uttalelser vil gå gjennom denne, sier familien til den avdøde i en uttalelse til Nordlys.

- Linn var en veldig livsglad og utrolig positiv person. En sann gledespreder. Linn var også veldig engasjert, hun hjalp mennesker både på jobb og på frivillig basis. Hun var opptatt av å behandle folk skikkelig og være hyggelig mot mennesker rundt seg, sier Trude Mauseth som ledet Tromsø Mottakssenter i perioden avdøde Uteng jobbet der.

- Det er helt ubegripelig at en så levende person nå er død, forteller hun videre til Dagbladet.

Nordlys: Siktede er avdødes eks

Før hun begynte i kommunens omsorgstjeneste var hun deltidsansatt ved mottaket for enslige mindreårige asylsøkere - Harmoni. Hun har også jobbet ved et mottak for unge asylsøkere som tidligere var etablert i Tromsdalen, og var generelt svært opptatt av arbeidet for flyktninger, skriver Nordlys videre.

Avisen hevder også å vite at den siktede mannen er den avdøde kvinnens ekskjæreste.

I pressemelding opplyser Politiets utlendingsenhet hvorfor mannen, som hevder å være kongoleser, fortsatt var i Norge, til tross for avslag på asylsøknaden.

Derfor ble han ikke sendt ut

«PU gjør det vi kan for å uttransportere personer uten lovlig opphold i Norge, men vanskeligheter med å fastslå identitet kan hindre dette arbeidet, skriver politiet i pressemeldingen», skriver politiet.

Politiet har opplyst av den avdøde kvinnen er norsk statsborger. Vilkårene som manglet for at den siktede kunne returneres var ifølge politiet tvil om hans identitet.

«I denne konkrete saken er vilkårene om sikker identitet og aksept fra hjemland ikke til stede. I perioder har utlendingen oppholdt seg på ukjente adresser, også utenfor Norge, noe som har komplisert arbeidet med verifisering av identitet», skriver politiet videre i pressemeldinga.

Stasjonssjef: Ikke sikker på hvem han er

- Det å fastslå identiteten er en del av etterforskningen. Vi må være helt sikker på hvem som blir dømt i saken. Derfor har utlendingsenheten fått bistand av PU i denne saken, forklarer stasjonssjef Morten Pettersen til Dagbladet.

- Er dere sikre på hvem han er nå?

- Nei, det er ikke avklart nå. Vi har ingen 100 prosent identitet på siktede. Det er en utfordring. Det foreligger dokumentasjon, men videre etterforskning må vise hva det er, sier han videre.

- Hva blir det viktigste for dere å få fram i avhøret?

- Vårt ønske er at han kan fortelle oss med sine egne ord hva og hvorfor dette skjedde, sier Pettersen.

Skal være ekskjæresten

Ifølge Nordlys er kvinnen ekskjæresten til mannen som nå er siktet for drap. Mannen skal ha ytret ønske om å gifte seg med kvinnen, men hun skal ha vært avvisende til giftemål. Mannen er besluttet utvist, men har ikke frivillig forlatt landet, opplyser politiet.

- Hvorfor er han ikke sendt ut ved tvang?

- Jeg vil ikke gå konkret inn i saken. Når man blir utvist, får man en plikt til å reise ut. Når personen ikke reiser ut frivilig, må politiet følge opp dette. Videre er det vilkår for tvangsutvisning, identiten til personen må være verifisert og det kan for eksempel ikke være i krig i landet, sier politiinspektør Astrid Nilsen til Dagbladet.

Nektet avhør

Den drapssiktede har så langt nektet å la seg avhøre.

- Han ønsker ikke å la seg avhøre før han har fått snakket med en forsvarer. Vi jobber med å få oppnevnt forsvarer, og så vil vi få vurdert et avhør i løpet av dagen, sier stasjonssjef Pettersen til Dagbladet.

- Det er en tragisk hendelse. Det er et tap først og fremst for de pårørende, venner og familie, men det er også et tap for Tromsø kommune å miste en verdifull ansatt, sier fungerende ordfører i Tromsø, Jarle Aarbakke, til Dagbladet.