Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Linnea (3) kan allerede redde liv: - Jeg ble helt overveldet

Etter fem minutter lærte hun å legge moren i sideleie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg blir helt overveldet over responsen på videoen. Jeg har fått meldinger av folk som har begynt å trene på dette med sine egne barn, sier pappa Lars Frode Bjørk til Dagbladet.

Foreldrene til tre år gamle Linnea Cecilie Bjørk lastet opp en video av jentas førstehjelpstriks. Nå har den blitt sett over to millioner ganger på Facebook.

- Når jeg møter nye kunder på jobben har alle sett videoen, sier den stolte pappaen.

• Se livredderen i aksjon i videoen over.

Gikk som en lek Det er treåringens far som har lagt ut videoen på Facebook.

-  Det var bare en rolig søndagskveld hvor jeg og samboeren min viste barna hvordan man legger en person i sideleie. For dem var dette bare en lek, og etter fem minutter klarte de å få Tanja over i sideleie, sier Bjørk.

Han og samboeren, Tanja Hansen, jobber begge innen nødetaten. Bjørk driver kurs i utdanningsavdelingen til brannvesenet i Halden, mens Hansen er koordinator ved ankomstsentralen i Oslo.

- Overveldende respons Samboerne hadde aldri trodd at videoen skulle bli delt av så mange. Bjørk synes det er kjempegøy å se at videoen inspirerer andre til å lære seg nødhjelpsmanøveren.

- Om 10 prosent av alle som har sett videoen lærer seg å legge noen over i sideleie, kan det ende opp med å redde ganske mange liv.

Bjørk synes alle bør ha kunnskap om førstehjelpsøvelser.

- Viktig for barn å kunne  Spesialrådgiver i Røde Kors, Peter Meyer, er imponert over førstehjelpskunnskapen treåringen besitter.

- Det er ikke vanlig at et barn i så ung alder kan dette, men det er viktig, også for barn, å ha kunnskap om hva man skal gjøre ved en nødssituasjon. Det kan være alt fra å legge noen i sideleie, men også å ringe nødnummer.

Meyer referer til undersøkelser gjort av Røde Kors, som viser at 40 prosent av befolkningen mener de har gode førstehjelpskunnskaper.

- I Røde Kors jobber vi for å øke kunnskapene, og støtter et hvert initiativ som kan være på å redde menneskeliv. 

Bjørk føler seg nå trygg om noe skulle skje med han og samboeren.

- Det er greit å ha noen som passer på mor og far også, sier en lattermild familiefar.

Her kan du lese hva du kan gjøre om ulykken inntreffer.

Lik Dagbladet på Facebook.

Hele Norges coronakart