Linsebikkje

Før Harriet (3) kom ut av «tåkeheimen» bjeffet hun på alt hun ikke så. Da hun fikk kontaktlinser, lærte hun å holde kjeft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå slipper også matmor Martine Ulfeng å bli bjeffet etter. Den nærsynte kinesiske nakenhunden Harriet, også kalt Tåka, kunne nesten ikke se. Hun bjeffet på alt som var mer enn ti meter unna, og hadde problemer med å oppdage gjenstander på bakken. Men Martine Ulfeng, som også er veterinær, ante råd. Hun ga hjerteknuseren kontaktlinser med styrke på minus 5,75!

Retinoskop

- Nå har Harriet kommet seg ut av tåkeheimen, spøker hun.

Med bruk av retinoskop kunne Martine Ulfeng måle seg fram til hvilken styrke Harriet trengte på linsene, skriver Fredriksstad Blad.

- Du sender et spesielt lys inn i øynene på hunden. Den refleksen du får tilbake fra netthinna forteller deg hvilken styrke hunden trenger. I apparatet du bruker dukker det opp to streker som skal ligge over hverandre. For Harriets vedkommende var det god avstand mellom strekene. Nærsynet var sterkt, men ble korrigert med linser, sier Ulfeng.

Likevel er Harriet et særtilfelle. Fordi hun er en liten hund med små øyne kan hun bruke samme typer linser som oss mennesker.

Månedslinser

- Hun har fått månedslinser, og har brukt dem ei ukes tid. Jeg kan tydelig se at hun nå kan se ting på bakken.

Ulfeng mener at bikkja ikke har noe imot linsene.

- Nei, Harriet har ikke gjort noe for å kvitte seg med dem i det hele tatt. Det virker som om hun har akseptert dem, sier hun.

Verdens første

Selv om linser kan være ubehagelig å ta på selv for mennesker, gir ikke Harriet mye motstand når morgenpleien står for tur.

Så vidt Ulfeng vet finnes det ingen andre hunder i verden med linser. Hun håper nå at dette i framtida kan bli et nyttig hjelpemiddel for gneldrete bikkjer.

- Linsene kan få bukt med atferdsproblemer, sier hun.

- Hvordan kom du på dette? - Jeg har alltid skjønt at noe var galt med synet hennes. Det er ikke tilfeldig at vi bare kalte henne «Tåka». Og siden jeg er veterinær med spesialfelt på øyne, var det ikke vanskelig å komme på.

HUNDELINSER: Harriet (3) kunne nesten ikke se. Men matmor Martine Ulfeng ga henne linser på minus 5,75, og nå ser den kinesiske nakenhunden igjen. Her setter Ulfeng linsene på Harriet.