Lionel Richie vil ha ny «We Are the World»

I kveld er det Nobel-konsert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kveld holdes Nobels Fredspriskonsert i Oslo Spektrum. Stjerner som Lionel Richie, Rihanna, John Legend, Yusuf (Cat Stevens) og Morten Abel er blant artistene som skal opptre.

Det hele skal ledes av Sharon Stone, og Anjelica Huston.

Kjente til Yunus

På en pressekonferanse i dag fortalte Sharon Stone at hun kjenner godt til Muhammad Yunus og hans Grameen bank.

- Vår fyr vant! Vår fyr vant!, ropte jeg mens jeg løp med avisen i hånda.

Også Anjelica Houston kjente godt til Yunus på forhånd:

- Jeg ble introdusert for ham for 15 - 16 år siden da jeg spilte inn «Adams Family 2». Det var Raul Julia som sa at det var en fyr jeg måtte møte. Det var første gangen jeg traff Yunus, sier Houston.

Cat Stevens er tilbake for fred

OPPTRER PÅ NOBELKONSERTEN: Lionel Richie skal opptre, og Sharon Stone skal være vertinne. Her er de fotografert etter pressekonferansen i dag. Foto: SCANPIX
OPPTRER PÅ NOBELKONSERTEN: Lionel Richie skal opptre, og Sharon Stone skal være vertinne. Her er de fotografert etter pressekonferansen i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

Yusuf Islam er mannen som tidligere var kjent som Cat Stevens. Han la vekt på at fredsprisen i år har gått til en person som forsøker å gi enkeltpersoner en bedre hverdag:

- Yunus har forstått at fred henger nøye sammen med velstand. Det er viktig å gi alle mennesker de tre grunnleggende tingene: ly, mat og klær.

Også Sharon Stone la stor vekt på at verden trenger medmenneskelighet:

- Vi må begynne å stoppe opp og legge merke til personen ved siden av oss, se om han eller hun trenger sko, jakke eller kanskje en flaske med vann. Vi må huske på at «love» er et verb.

Denne prisen er spesielt interessant for Yusuf også fordi han er muslim, og årets pris har blitt karakterisert som en håndsrekning til muslimer:

- Jeg er i en unik posisjon, og dette er noe av grunnen til at jeg har returnert som musiker. Vesten kan se Islam gjennom meg, og muslimer kan se vesten på den samme måten, sa en forsinket Yusuf, som kun fikk med seg de siste minuttene av pressekonferansen fordi han måtte gjennomføre prøver.

Stone støtter ideen om at kjente artister kan hjelpe veldedige saker:

- Jeg og mange andre tror at berømmelse er en valuta. Man er ikke forpliktet til å bruke denne valutaen til veldedige formål, men ved å gjøre det gir man verdighet til berømmelsen.

«We Are the World»

Lionel Richie kjenner godt til det å bruke berømmelsen til et godt formål. For 21 år siden var han, sammen med Michael Jackson og Quincy Jones, arkitekten bak «We Are the World» - låten som skulle få en slutt på sult i verden:

- Det føles ikke som om det er 20 år siden, sa Richie, til latter fra hele salen.

- Det er ironisk at den gangen gjorde vi det for å få slutt på sult, og i dag er det like ille, om ikke verre enn det var da.

Men han tror likevel at det har en effekt at artister stiller opp på denne måten:

- Vi gir saken oppmerksomhet, og vi inspirerer folk til å bry seg.

Nå oppfordrer han de andre artistene på nobelkonserten til å bli med og ta i et tak:

- Det er på tide at vi gjør dette igjen. Jeg vil utfordre mine medartister til å komme sammen og prøve å gjøre noe.

- Alle trodde han var en idiot

Alle artistene var fulle av skryt av nobelvinneren, og understreket hvor mye de beundrer Muhammad Yunus og hans arbeid..

- Da Yunus startet opp, og sa han ville fjerne fattigdom ved hjelp av små midler, trodde alle at han var en idiot. Men bare se på hva han har oppnådd!