Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lippestad: - Breivik vil trolig ikke være til stede i en rettssak

Kan forklare seg via telefon.

DOMMER: Tingrettsdommer Ina Strømstad forklarer. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DOMMER: Tingrettsdommer Ina Strømstad forklarer. Arkivfoto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrordømte Anders Behring Breivik vil trolig ikke være til stede under eventuelle rettsforhandlingene i forbindelse med søksmålet han varsler mot staten ved justisdepartement. Det opplyser hans advokat Geir Lippestad til Dagbladet.

Breivik vil saksøke staten for å slippe ut av isolasjon, og å få anledning til å sende brev igjen.

Ina Strømstad, dommer i Oslo tingrett, og medlem av dommernes mediegruppe, sier at saksøker vanligvis er tilstede og forklarer seg i sivile saker som dette.

- Helt generelt kan jeg si at søksmål som dette vil behandles som en vanlig sivil sak. Saken reises da med en stevning, staten vil gi et tilsvar og når saken er ferdig forberedt, vil det være en hovedforhandling, sier Strømstad til Dagbladet.

Kan gi telefonforklaring Domstolen skal i utgangspunktet kontrollere om vedtakene som er fattet er i tråd med gjeldende lover og regler.

- Vanligvis vil parten da være tilstede og gi en forklaring. Det er også mulig å avgi forklaring via telefon eller videolink, hvis vedkommende ikke kan eller det ikke er ønskelig av sikkerhetsmessige årsaker, sier Strømstad.

Hun sier en saksøker i utgangspunktet ikke kan avgi forklaring skriftlig, slik Breivik delvis forsøkte i straffesaken, da han ønsket å lese opp tekst han hadde skrevet på forhånd.

- Utgangspunktet er at bevisene skal føres muntlig og direkte, slik at begge parter skal få anledning til å stille spørsmål, sier Strømstad.

Ankemuligheter - Gangen i hovedforhandlingen er at prosessfullmektigene holder hvert sitt innledningsforedrag, deretter forklarer partene seg, så er det øvrig bevisførsel, som for ekempel vitneforklaringer og dokumentasjon, og til sist prosedyrer, sier Strømstad.

Det er vanlig ankemuligheter i sivile saker, først til lagmannsretten og så eventuelt Høyesterett.

- Lagmannsretten har mulighet til å «sile» en anke, det vil si at den ikke slipper inn til behandling i lagmannsretten, men det brukes sjeldnere i sivile saker enn straffesaker, sier Strømstad.

Frykter rømning Breivik sitter på avdeling for særlig høy sikkerhet i Skien fengsel.

Breiviks advokater mener soningsforholdene er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) artikkel tre, hvor det heter at ingen må bli utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

- Langvarig isolasjon blir en form for tortur, sier Lippestad.

Kriminalomsorgen begrunner vedtakene blant annet med ønsket om å forhindre ny kriminalitet og faren for rømningsforsøk.