Lippestad: - Norsk politi må dra til Tyrkia og hjelpe faren

- Tre norske borgere er i en svært farlig situasjon.

BISTÅR FAREN:  Advokat Geir Lippestad hjelper nå den norsksomaliske faren som er på jakt etter døtrene sine i den tyrkiske grensebyen Hatay. foto: Endre Vellene
BISTÅR FAREN: Advokat Geir Lippestad hjelper nå den norsksomaliske faren som er på jakt etter døtrene sine i den tyrkiske grensebyen Hatay. foto: Endre VelleneVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ble det klart at advokat Geir Lippestad bistår den norsksomaliske faren som nå er i Tyrkia og leter etter sine to døtre på 16 og 19 år, som han frykter holdes mot sin vilje i Syrias naboland. Advokat Lippestad ber nå norsk politi dra til Tyrkia for å bistå faren.

- Vi har nå en situasjon der tre norske statsborgere, to unge jenter og faren deres, alle befinner seg i en svært farlig situasjon i et særdeles utrygt område i Tyrkia. Informasjon faren så langt har skaffet, tyder på at søstrene holdes mot sin vilje i Tyrkia, sier Lippestad til NTB.

- Vet ikke om levende eller døde Dagbladet har snakket med faren i dag. Fra tidlig morgen til sein kveld går han rundt i millionbyen Hatay på jakt etter døtrene sine. Foreløpig uten resultat.

- Politiet sier jeg skal dra hjem, men jeg er jo en far, og jeg kan ikke reise tilbake til Norge når jeg ikke vet om jentene mine lever eller er døde. Dessuten har tyrkisk politi fortalt meg at norsk politi ikke har bidratt med annet enn å gi to passbilder av jentene mine, så da må jeg fortsette leitinga, sier norsk-somalieren til Dagbladet.

Faren til de to søstrene på 16 og 19 år sier at han frykter at de to holdes mot sin vilje i Tyrkia.

- Jeg håper norsk politi vil komme og bistå mer. Her er varmt, jeg har ikke penger til taxi, så jeg går til fots byen rundt fra morgen til kveld, sier han og fortsetter:

- Jeg har vært i kontakt med foreldre fra Qatar, Kuwait og USA som var her i samme ærend: Å finne barna sine. Flere av dem har fått hjelp av sine lands myndigheter, og funnet barna deres. De har fått hjelp, og ikke jeg.

- Farlige miljø Lippestad ber nå politiet sende en sambandsmann til Tyrkia for å bistå faren der nede.

- Familien opplever at saken ikke blir prioritert av tyrkisk politi. Vi mener at en norsk sambandsmann vil fungere som et viktig bindeledd mellom norsk og tyrkisk politi, og som norsk politis forlengede arm i Tyrkia, sier Lippestad til NTB.

Lippestad har diskutert saken med UD i dag, og bedt om at ambassaden i Ankara og UDs kontaktnett i området blir aktivert.

Etter det Dagbladet erfarer, har de nordiske landene en sambandsmann i Tyrkia, som er dansk. Han har ifølge kilder Dagbladet har vært i kontakt med, forsøkt å spore opp jentene siden det ble klart at de var dratt fra familien og mot Syria.

Advokat Lippestad mener både faren og de to søstrene befinner seg i en svært farlig situasjon.

- I sin leting etter døtrene beveger faren seg inn i miljøer som er svært farlige, påpeker han.

- Kidnappinger Faren har blant annet vært i kontakt med andre fortvilede foreldre fra en rekke land som leter etter døtrene sine i samme område.

- Det er noen svært urovekkende historier han har fått høre. Fellesnevneren er at de unge jentene overhodet ikke har skjønt hva de har begitt seg inn på. De har ønsket å bidra humanitært, men har endt opp med å bli dels kidnappet og holdt mot sin vilje av bander som opererer i dette området, forteller Lippestad.

Familien hadde sist kontakt med jentene torsdag for en og en halv uke siden. Da uttrykte døtrene at de reiste frivillig for å bidra med humanitært arbeid i Syria. Lippestad sier han vurderer fortløpende om han selv skal dra ned til Tyrkia for å hjelpe faren der nede.

Dagbladet har bedt om kommentar fra Asker og Bærum politidistrikt, foreløpig uten resultat.