Lippestad: - Slå for guds skyld av TV-en

Advarer mot «den vanskeligste dagen» i retten i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På pressekonferansen, etter den fjerde dagen i rettsaken mot massemorder Anders Behring Breivik, advarte forsvarer Geir Lippestad mot morgendagen. Han mener at detaljene om terrorangrepet vil bli råere.

- Jeg tenker at den vanskeligste dagen blir i morgen, både for de som er direkte berørte og alle som følger rettssaken, svarte Lippestad på spørsmål fra pressen.

Han mente også at dersom «folk er lei saken må de for guds skyld slå av TV-en».

Sterkt forklaringsønske Lippestad og medforsvarer Vibeke Hein Bæra forklarte at Breivik hadde et stort behov for å forklare sine handlinger 22. juli.

- Vi har gått gjennom mange samtaler med Breivik i forbindelse med politiavhør og sagt at han ikke har noen plikt til å forklare seg, og at han bør tenke seg om angående mulige ulemper og fordeler ved dette. Men han har et sterkt ønske om å forklare seg, og da får det være opp til psykiaterne å vurdere disse uttalelsene, sa Lippestad.

Breivik gjorde for første dag i retten ikke sin hilsen, og forsvarerne forklarte at de oppfordret ham til å ikke gjøre det av hensyn til de pårørende.

Fortalte om plan én I dag har Breivik redegjordt for sine opprinnelige plan, som inkluderte tre bilbomber og en drapsferd på minimotorsykkel i Oslo. Meningen var å bombe regjeringskvartalet, Arbeiderpartiets hovedkontor og Slottet.

Deretter planla han å kjøre minimotorsykkelen til Blitzhuset for å drepe blitzere før han mente å kjøre til Dagsavisens lokaler for å massakrere journalister, etterfulgt av å drepe personer på SVs hovedkontor.

Dette så han på som en selvmordsaksjon. 

Flere tilhørere forlot rettslokalet i dag, som ble beskrevet som den verste og tyngste så langt i rettssaken.

Forsvarer Geir Lippestad sa at han har hørt verre detaljbeskrivelser enn det han hørte i retten i dag.

- Det er ikke engasjementet som skremmer. Det er det totale fraværet av følelser, skriver Dagbladets kommentator Andreas Wiese.

Breivik forklarte videre at han blant annet ville filme seg sjøl mens han halshugde Gro Harlem Brundtland.

Liker ikke journalister Under pressekonferansen kommenterte en journalist fra Dagsavisen at Breivik hardde sagt at 22. juli ikke hadde skjedd om det ikke hadde vært for norske journalister.

- Hva syns han da om at vi siterer ham fra rettssalen og skriver om saken?

-Det er et paradoks, men jeg kan ikke si så mye mer. Ett av målene er å komme til orde, og uten journalister ville han ikke gjort det, svarte Lippestad.