Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lippestad ba om å få slutte som byråd i Oslo kommune: Så spurte han om «lønnskompensasjon»

Eks-byråd Geir Lippestad får streng beskjed. Får ikke arbeide med saker der Oslo kommune er part i ni måneder.

UTE AV BYRÅD: Geir Lippestad, her med byrådsleder Raymond Johansen (t.v.), begynner som advokat fra 1. mars. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UTE AV BYRÅD: Geir Lippestad, her med byrådsleder Raymond Johansen (t.v.), begynner som advokat fra 1. mars. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geir Lippestad (Ap) ba før jul i fjor om å få trekke seg som byråd for næring og eierskap i Oslo kommune.

Avgangen skjedde i kjølvannet av den såkalte Boligbygg-skandalen, etter at DN avslørte hvordan konkursgjengangere hadde solgt leiligheter til kommunen for 222 millioner kroner fra konkursgjengangere.

Som byråd for næring og eierskap var Lippestad øverste ansvarlig for saken.

Fra mars i år vil Lippestad gå tilbake til sin gamle jobb, som advokat i sitt eget advokatfirma. Det var i denne forbindelse spørsmålet om «lønnskompensasjon» dukket opp.

Får saksforbud

Når byråder slutter i Oslo kommune, vurderer et eget karanteneutvalg rutinemessig om vedkommende bør få tidsavgrensede begrensninger i sin yrkesutøvelse.

Karanteneutvalget har bestemt at Lippestad som advokat får forbud mot å jobbe med saker som berører Oslo Havn eller Oslo kommunes strategi for kraftbransjen i ni måneder.

«Geir Lippestad ilegges saksforbud for oppdrag som han eller Advokatfirmaet Lippestad eventuelt skal utføre for Oslo kommune og i saker på vegne av andre som skal avgjøres av Oslo kommune, eller der Oslo kommune er part», heter det i utvalgets vedtak.

Forbudet gjelder frem til september i år.

Stilte spørsmål om kompenasjon

Etter å ha blitt underrettet om vedtaket, skrev Lippestad et brev til byrådslederens kontor.

I henvendelsen, som er datert 10. januar og som Dagbladet har fått innsyn i, skriver han:

«Jeg ser at jeg har fått karantene på 9 måneder også i saker der Oslo kommune er part. Det innebærer at jeg som advokat er avskåret fra å ta oppdrag for bedrifter / enkeltpersoner som har saker som Oslo Kommune har interesser i. Dette begrenser i betydelig grad min mulighet for å arbeide som advokat i full stilling så lenge karantenen varer. Hvilken praksis har kommunen for tilfeller som dette for lønnskompensasjon».

Avstår fra å søke

Som byråd hadde Lippestad en godtgjøring på over 1,1 millioner kroner. Dersom kommunen skulle kompensert han for bortfall av lønn i ni måneder, ville det utgjort snaut 900.000 kroner.

Men når Dagbladet tar kontakt, avviser imidlertid Lippestad at han har søkt om å få kompensasjon.

- Jeg har ikke søkt om lønnskompensasjon, og kommer ikke til å gjøre det heller, sier Lippestad.

- Det som var uklart i vedtaket, var om det var kun meg eller hele advokatfirmaet som fikk sakskarantene. Derfor ba jeg om en avklaring av vedtaket og regelverket. Det har jeg fått, utdyper Lippestad.

Han forteller at han nå har fått svar på henvendelsen fra byrådslederens kontor.

- Jeg fikk et muntlig svar, og en avklaring på at jeg ikke har noe generelt forbud mot å jobbe som advokat. Det er kun snakk om en sakskarantenen som kun gjelder meg. På bakgrunn av dette har jeg ikke søkt om kompensasjon, forklarer Lippestad.

I et svar til Dagbladet gjør administrasjonen det klart at Lippestad ikke ville fått noen kompensasjon, selv om han eventuelt hadde søkt.

- Saksforbud gir ikke grunnlag for lønnskompensasjon, skriver Runar Evang ved byrådslederens kontor i svaret.

Vil være lojal

Bakgrunnen for karanteneutvalgets beslutning er at Oslo kommunes interesser skal ivaretas.

Som byråd for næring og eierskap fikk Lippestad førstehånds kunnskap om en rekke av kommunens forretningsinteresser. Oslo Havn, som Lippestad hadde ansvaret for, eier for eksempel en rekke svært verdifulle eiendommer.

Også som eier av Hafslund sitter Lippestad på informasjon som er sensitiv.

- Hvordan vil du behandle denne informasjonen innad i advokatkollegiet?

- Jeg vil selvfølgelig forholde meg helt lojalt til kommunens retningslinjer, og karanteneutvalgets vedtak. Samtidig er det ingen av mine kolleger som jobber med Oslo Havn, eller med kraft-transaksjonen, så det er ingen aktuell problemstilling.

- Men det som er en aktuell problemstilling er at vi bistår en rekke enkeltpersoner som kan ha saker opp mot kommunen. Det ville være veldig uheldig om vi ikke kunne hjelpe dem, sier Lippestad. Han understreker:

- Jeg gleder meg nå til å fatt på nye oppgaver, både som advokat og som representant i Oslo bystyre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!