- STORBERGET KONKLUDERER: Forsvarer Geir Lippestad mener justisministeren går vel langt i å konkludere. Foto: Jacques Hvistendahl
- STORBERGET KONKLUDERER: Forsvarer Geir Lippestad mener justisministeren går vel langt i å konkludere. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Lippestad er overrasket over Storberget

Hevder justisministeren kan ha feiltolket Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad var i dag til stede på Stortinget for å høre justisminister Knut Storbergets redegjørelse om 22. juli.

Tviler på overgivelse Spesielt reagerer Lippestad på Storbergets redegjørelse om telefonene Breivik tok til politiet fra Utøya.

- Det ble fra politiets side forsøkt å innhente så mange opplysninger som mulig fra gjerningsmannen, men lite tydet på at han hadde til hensikt og overgi seg på de tidspunktene han ringte.

Dette understøttes av at man i nødsamtaler umiddelbart etter første anmodning fra gjerningsmannen om å overgi seg, hører en hurtig skuddtakt, sa Storberget fra Stortingets talerstol.

Denne informasjonen leste Storberget opp fra en rapport laget av Nordre Buskerud politidistrikt.

- Vent til rettssaken Lippestad mener Storberget her konkluderer med at Breivik ikke hadde til hensikt å overgi seg.

- Det var litt overraskende at justisministeren konkluderte og snakket om siktedes hensikter. Det er noe som vil bli avklart i en rettssak, sier Lippestad til Dagbladet.

Dagbladet har tidligere publisert telefonloggen fra samtalen med Breivik.

- Det vi foreløpig vet er at vedkommende som skulle vise seg å være gjerningspersonen har kommet gjennom til politiet to ganger. Den ene samtalen kom inn 18.01 og er fra det vi kan se den eneste gangen han har kommet gjennom til oss i Nordre Buskerud. Den neste samtalen, kom til operasjonssentralen i Søndre Buskerud klokka 18.26, har politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt uttalt til Dagbladet.

Samtale 1 Her er hva som ble sagt i den første samtalen:

Breivik: God dag, mitt navn er kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen.
Politiet: Ja.
Breivik: Jeg er på Utøya for øyeblikket. Jeg ønsker å overgi meg.

- Siktede var rolig og fullt mulig å forstå da han ringte inn, sier Lippestad.

Samtale 2 Her er hva som ble sagt i den andre samtalen:

Breivik: Jeg har fullført operasjonen min, så jeg ønsker å ... overgi meg.
Politiet: Du ønsker å overgi deg, ja.
Breivik: Ja.
Politiet: Hva var navnet ditt sa du?
Breivik: Anders Behring Breivik.
Politiet: Og du var kommandør i..?
Breivik: Knights Templar Europe heter organisasjonen, men vi er organisert i ... den antikommunistiske og norske motstandsbevegelsen mot islamisering av Europa og mot islamisering av Norge.

Skjøt videre Breivik la på ingen måte ned våpnene etter noen av de to samtalene.

- IKKE TIL HENSIKT Å OVERGI SEG: Justisminister Knut Storberget etter redgjørelsen for 22. juli-angrepet i Stortinget torsdag. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
- IKKE TIL HENSIKT Å OVERGI SEG: Justisminister Knut Storberget etter redgjørelsen for 22. juli-angrepet i Stortinget torsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Helt fram til beredskapstroppen Delta ankom Utøya skal folk ha blitt skutt. Først da Breivik så Delta, skal han ha lagt fra seg våpnene og overgitt seg uten å gjøre motstand.

Storberget opplyste i dag at det fortsatt hersker usikkerhet rundt klokkeslettet for pågripelsen.
 
På Stortinget hadde opposisjonen i dag en rekke spørsmål til regjeringen om nødetatenes vurderinger den skjebnesvangre dagen.

- Det er viktig å minne om at det bare var en ansvarlig den dagen - og det var gjerningsmannen, sier Lippestad til Dagbladet.