KOLLEGER: Advokatene Odd Ivar Grøn og Niels Christian Schelver Petersen er nå kolleger i Advokatfirmaet Lippestad. Under terrorsaken var Grøn en av Breiviks fire forsvarere, mens Petersen var bistandsadvokat for fire av de overlevende fra Utøya. Foto: Sindre Granly Meldalen
KOLLEGER: Advokatene Odd Ivar Grøn og Niels Christian Schelver Petersen er nå kolleger i Advokatfirmaet Lippestad. Under terrorsaken var Grøn en av Breiviks fire forsvarere, mens Petersen var bistandsadvokat for fire av de overlevende fra Utøya. Foto: Sindre Granly MeldalenVis mer

Lippestad hentet terror-bistandsadvokat

- Jeg kommer ikke til å ha noe med Breivik å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under terrorsaken representerte advokat Niels Christian Schelver Petersen fire av de overlevende fra Utøya. Nå har han begynt som i Advokatfirmaet Lippestad, og skal med det jobbe tett sammen med de fire advokatene som forsvarte Anders Behring Breivik.

- Det var et tilbud som var veldig fristende på alle måter, sier Schelver Petersen til Dagbladet.

Spurte klientene Lippestad har opplevd en stor pågang av klienter i kjølvannet av terrorsaken. For å håndtere alle sakene har de måttet ansette flere. Den første de ansatte var Schelver Petersen, som altså var på den andre siden av det juridiske bordet under rettssaken.

- Jeg informerte mine klienter om byttet, og at de var ubetinget positive til mitt valg. Selve beslutningen om jobbskifte tok jeg imidlertid selv.

- Mine klienter hadde ikke noe å utsette på den jobben forsvarerne gjorde, det var heller ingen uenighet om tilregnelighetsspørsmålet mellom mine klienter og forsvaret, sier Schelver Petersen,  som blant annet stilte i retten da en av hans klienter forklarte seg.

20 år gamle Frida Holm Skoglund, som ble skutt på Utøya, sa blant annet «vi vant, du tapte. Og norske ungdommer kan svømme» til terroristen.

- Hun hadde et stort behov for å si det hun gjorde, sa han til Dagbladet etter vitnemålet.

Underveis i saken uttalte han seg også om de koordinerende bistandsadvokatenes boikott av enkelte av forsvarernes vitner.

Jobbet med Bæra tidligere Både Lippestad og Schelver Petersen sier at de felles erfaringene fra terrorsaken ikke var det avgjørende for ansettelsen. Schelver Petersen jobbet nemlig i fem år som påtalejurist i Telemark-politiet og var da kollega med Lippestad-styreleder Vibeke Hein Bæra, før han begynte som advokat i Økland og co på Lillestrøm.

- Vi traff hverandre i retten og vi snakket litt om det, men det var først i høst at jeg fikk et konkret tilbud, sier han.

Geir Lippestad sier de ønsker å ansette flere, og i hvert fall en advokat på det nyetablerte Skien-kontoret.

- Vi får inn mange saker og trenger folk. Det er hyggelig å se at det er mange som ønsker å bruke oss, sier Lippestad til Dagbladet.

Skal ikke jobbe med Breivik Kontoret har bistått Breivik noe også etter rettssaken, blant annet i hans klager mot fengselet. Det har hittil stort sett blitt håndtert av Tord Jordet. Petersen er klar på at han ikke kommer til å bli involvert i dette.

- Jeg kommer ikke til å ha noe med Breivik å gjøre. Det var en av forutsetningene da jeg startet.

I RETTEN: Niels Christian Schelver Petersen i det han fulgte Frida Holm Skoglund, en av klientene han hadde under terrosaken, ut etter at hun vitnet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
I RETTEN: Niels Christian Schelver Petersen i det han fulgte Frida Holm Skoglund, en av klientene han hadde under terrosaken, ut etter at hun vitnet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer