- Lippestad kjempet hardt for å få Breivik til å framstå som rasjonell

Det mener Dagbladets kommentator John Olav Egeland om forsvarerens innsats i retten i dag.

TILREGNELIG? Anders Behring Breivik ankommer retten med nytt slips og ny svart skjorte i dag. Hovedspørsmålet under rettssaken er om han er tilregnelig eller ikke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.

fredagsbilde
TILREGNELIG? Anders Behring Breivik ankommer retten med nytt slips og ny svart skjorte i dag. Hovedspørsmålet under rettssaken er om han er tilregnelig eller ikke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. fredagsbilde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I første halvdel av den femte dagen av Breivik-rettssaken i sal 250 i Oslo tinghus, gjorde Anders Behring Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, tilsynelatende alt som stod i hans makt for å få Breivik til å fremstå som gjennomtenkt og ikke minst tilregnelig.

- Anders Behring Breivik skal humaniseres og normaliseres. Formålet er å unngå utilregnelighet, samt å spre ansvar for handlingene Breivik har gjort, sier John Olav Egeland, redaktør og politisk kommentator i Dagbladet.

- Lippestad kjempet hardt for å få Breivik til å framstå som rasjonell, sier Egeland.

Lippestad fikk blant annet Breivik til å forklare seg detaljert om hvordan han laget bomben som han brukte i Regjeringskvartalet, hvordan Breivik fant informasjon til å lage bomben og hvor vanskelig dette hadde vært for ham.

Breivik ble også spurt om hvilke kunnskaper han måtte tilegne seg. Blant annet gikk dette på inngående kunnskaper om kjemi og om hvilke kuler som kan penetrere politiets/Forsvarets sikkerhetsvester.

- Jeg brukte ukevis på å studere Forsvarets skuddsikre vester, sa Breivik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer