<strong>BEDT OM Å HOLDE SEG HJEMME:</strong> I boka «Det vi kan stå for» skriver advokat geir Lippestad at han ofte ble møtt med tilrop på gata etter at det ble kjent at han var forsvareren til Anders Behring Breivik. Her på vei fra avhør hos politiet på Grønland 3. august 2011. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
BEDT OM Å HOLDE SEG HJEMME: I boka «Det vi kan stå for» skriver advokat geir Lippestad at han ofte ble møtt med tilrop på gata etter at det ble kjent at han var forsvareren til Anders Behring Breivik. Her på vei fra avhør hos politiet på Grønland 3. august 2011. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer

«Lippestad, vi vet hvem du er!»

Geir Lippestad om truslene og sjikanene i sin nye bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I sin nye bok «Det vi kan stå for»,  som kommer ut på forlaget Aschehoug i dag, forteller Geir Lippestad om tilbakemeldingene fra folket etter at det ble kjent at han var terroristen Anders Behring Breivik forsvarer.

- De fleste av meldingene deres var fulle av sinne, frustrasjon og trusler. Jeg registrerte at det kunne være tusen måter å ta livet av Lippestad på. Når vi nordmenn blir virkelig sinte på noen, så er det ikke bare hodet som skal rives av. Slik hadde det vært også i begynnelsen av Benjamin-saken, skriver han.

Geir Lippestad lanserer akkurat nå boka si på en pressekonferanse hos Aschehoug. På pressekonferansen sa han at det var ikke mye i saken han har angret på.

- Men den første dagen tenkte jeg ikke på sikkerheten til min egen familie. Jeg ringte ikke en gang hjem for å fortelle at det kunne oppstå noe. Jeg hadde mange søvnløse netter hvor jeg tenkte på det etterpå. Det er sånt som man lærer i en sak som dette, sier Lippestad.

Hakekors Advokaten forteller at etter det første avhøret med politiet 23. juli kom hjem til familien på Nordstrand i 23-tida lørdagskvelden.

- Det skulle ha vært en rolig lørdagskveld for dem som var hjemme, men det viste seg at heller ikke familien min var blitt skånet. Tidligere på kvelden hadde det vært hettekledde mennesker i hagen og kastet egg og tomater på vinduene, skriver han.

Han skriver videre at kona måtte ringe politiet og be om beskyttelse, noe hun fikk. Noen hadde sprayet hakekors på en transformatorkiosk rett ved huset deres med teksten:

«Lippestad, vi vet hvem du er!».

Grovt sjikanerende Etter at det ble offentlig kjent at Lippestad var oppnevnt som Breiviks forsvarer, startet meldingene å hagle inn på mobiltelefonen.

- Noen til delt grovt sjikanerende, andre med støtterklæringer, skriver han.

Lippestad skriver at han noen dager ut i saken fant seg selv i en begredelig situasjonen.

- Jeg så hvilken enorm belastning dette var i ferd med å bli for familien. Flere dager etter selve hendelsen kokte fremdeles sinnet og frustrasjonen. Mye var rettet mot meg; jeg var på linje med de verste landssvikerne fra siste krig, en person det gjaldt å holde seg unna med mindre det dukket opp en anledning til å lynsje meg, skriver Lippestad.

Ble dyttet av kollega I boka «Det vi kan stå for» skriver Lippestad at selv blant hans kolleger fikk han reaksjoner etter at han sa ja til forsvareroppdraget.

- På kontoret fikk jeg vite at en av kollegene var blitt så rasende da han fikk vite at jeg hadde påtatt meg dette advokatoppdraget, at han sporenstreks hadde skrudd ned skiltet sitt og flyttet ut av fellesskapet. Da jeg forsøkte å snakke med ham dagen etter, dyttet han meg fysisk unna og ga klar beskjed om at han aldri ville ha noe med meg å gjøre igjen. Jeg mente han måtte ha misforstått. Dette var en kollega, en advokatkollega jeg jobbet sammen med. Men han sto fast på sitt, hevder Lippestad.

Også klienter og organisasjoner han hadde oppdrag for ble skeptiske.

Han skriver at han på vei til byen og kontoret ofte fikk tilrop etter seg.

Sikkerhetssituasjonen rundt Geir Lippestad og hans familie var noe de hele veien overlot til politiet å vurdere, skriver han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer