Lippestad vil ikke ha alternative diagnoser opp for retten

Vektlegger hensynet til Breiviks personvern.

PERSONVERN: Forsvaret mener hensynet til Anders Behring Breiviks personvern taler for at retten ikke skal tillate at en psykiatriprofessor skal forklare andre mulige diagnoser enn psykose. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PERSONVERN: Forsvaret mener hensynet til Anders Behring Breiviks personvern taler for at retten ikke skal tillate at en psykiatriprofessor skal forklare andre mulige diagnoser enn psykose. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret mener hensynet til Anders Behring Breiviks personvern taler for at retten ikke skal tillate at en psykiatriprofessor skal forklare andre mulige diagnoser enn psykose.

Psykiatriprofessor og overlege Ulrik Fredrik Malt forklarer seg i retten fredag. På formiddagen forklarte han seg om faktorer som kan ha gjort at vi har fått to ulike konklusjoner i tilregnelighetsspørsmålet.

Da Malt skulle snakke om hvilke andre personlighetsforstyrrelser han mener det kan tenkes at Breivik har, brøt forsvarer Geir Lippestad inn. Han påpekte at de sakkyndige er koblet inn kun for å vurdere om Breivik er tilregnelig eller ikke - og at andre diagnoser ikke er relevante etter kriteriene i straffeloven.

Han påpekte også at Malts presentasjon, som han har fått se på forhånd, inneholder tentative diagnoser som til dels er «meget stigmatiserende». Han mener derfor hensynet til Breiviks personvern må tale for at retten ikke tillater dette tatt opp.

- Jeg forsto det slik på Malt at hensikten går litt opp mot det nasjonale traumet i saken, men må be om at han avskjæres i denne rettssaken, sa Lippestad. Han ønsker subsidiært at retten i hvert fall stopper kringkastingen av denne delen.

Det oppsto en replikkveksling mellom aktørene om spørsmålet. Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, som har anmodet om å få Malt inn som vitne, sa de mener det å få belyst andre mulige diagnoser er høyst relevant.

(NTB)


VITNET I DAG. Professor Ulrik Fredrik Malt forklarte seg i rettssal 250. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VITNET I DAG. Professor Ulrik Fredrik Malt forklarte seg i rettssal 250. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer