Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lippestads barndomsvenn bombet Østbanehallen

Lippestad brukte vennens skjebne da han prøvde å forstå Breivik.

I 1982: En hjemmelaget tidsinnstilt bombe detonerte i en oppbevaringsbok på Oslo Østbanestasjon. En kvinne på 19 år ble drept og 11 personer såret. Foto: NTB / Scanpix
I 1982: En hjemmelaget tidsinnstilt bombe detonerte i en oppbevaringsbok på Oslo Østbanestasjon. En kvinne på 19 år ble drept og 11 personer såret. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geir Lippestads bok «Det vi kan stå for» ble lansert i dag.

I boka forteller advokaten, som ble et av Norges mest omtalte navn da han ble forsvarer for terroristen Anders Behring Breivik, hvorfor han valgte å takke ja til forsvareroppdraget. Og hvordan opplevelser fra hans egen oppvekst hjalp ham med å prøve å forstå de uforståelige terrorhandlingene.

Utstøtt og hatet Han skriver om kompisgjengen sin fra ungdomstida.

- Tre av oss ble henholdsvis lege, ingeniør og advokat mens de andre har slitt tungt på hver sin måte med alvorlige forbrytelser på rullebladet, skriver han.

Lippestad mener vennenes skjebner var med på å få ham til å «orket å jobbe 12-14 timer hver dag for å ivareta interessene til en demon».

- Det egentlig svaret på disse spørsmålene finner jeg nok i hva som skjedde med de tre kameratene mine som ble utstøtt og hatet fordi de ikke greide å tilpasse seg felleskapet. Jeg har brukt mye tid i livet mitt på å tenke på dette: Hvorfor var det akkurat disse tre guttene som havnet på den andre siden av streken, mens jeg og to andre kamerater havnet på den andre siden?

Bombet Østbanehallen De tre var nemlig involvert i et av de verste bombeangrepene Norge hadde opplevd i fredstid før 22. juli 2011, bombingen av Østbanehallen i Oslo i 1982.

En hjemmelaget bombe detonerte i en oppbevaringsboks på Oslo S. Elin Stoltenberg Dahl (19) ble drept, 11 andre ble skadet.

- En bombe midt i Oslo! Sjokket ble enda større da det viste seg at tre av kameratene mine var innblandet. Bare én av dem fikk en langvarig dom. Han var atten år gammel og forklarte at årsaken var desperat pengemangel, skriver Lippestad.

Motivet var å presse ut penger fra NSB mot at det ikke gikk av en bombe et annet sted. Åtte dager etter attentatet fant politiet en tilsvarende bombe i en oppbevaringsboks, ifølge Wikipedia.

HAR SKREVET BOK: Advokat Geir Lippestad. Foto: Endre Vellene
HAR SKREVET BOK: Advokat Geir Lippestad. Foto: Endre Vellene Vis mer

En av dem, den da 18 år gamle mannen som ble dømt til 11 års fengsel, hadde også forsøkt å sprenge skinnegangen på Ekebergbanen.

Hvordan var det mulig? - Hvordan var det mulig at vi med samme bakgrunn, samme bomiljø, samme vennegjeng, samme lærere, samme idrettsklubb kunne utvikle oss så forskjellig at noen av oss endte opp med å sprenge en bombe, mens vi andre tok utdannelse og ble ansvarlige borgere? skriver han.

- Det er spørsmål som har forundret meg siden tidlig på 1980-tallet, og det forundrer meg fremdeles. Jeg vet ennå ikke om jeg har noe svar. Det nærmeste jeg kommer, er at det må ha vært svært mange tilfeldigheter med i bildet. Kanskje handlet det først og fremst om å unngå å være på feil sted til feil tid.

- Dette var noen av de første spørsmålene jeg stilte meg da jeg møtte Anders Behring Breivik 23. juli. Hvordan var det mulig? skriver han.

Lippestad skal holde en pressekonferanse i Aschehougs lokaler kl. 10.30 i dag.

STORE SKADER: En 18 år gammel gutt, som var en god venn av Geir Lippestad, innrømmet at han sto bak bombeattentatet. Foto: NTB / Scanpix
STORE SKADER: En 18 år gammel gutt, som var en god venn av Geir Lippestad, innrømmet at han sto bak bombeattentatet. Foto: NTB / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!