Lipponen beklager Bellona-utspill

Finlands statsminister Paavo Lipponen beklager sin «terror-beskrivelse» av Bellona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg beklager om ordet terrorist vekker forargelse, sier Lipponen til NTB.

Lipponen var i dag på besøk på Utstein Kloster i Rogaland etter invitasjon fra statsminister Jens Stoltenberg. Han sier at han har forståelse for at uttrykket terrorist er for sterkt i karakteristikken av miljøbevegelsen Bellona. Den finske statsministeren legger likevel ikke skjul på at Bellonas aksjon mot et oppdrettsanlegg i Rovaniemi også har vakt stor forargelse.

- En slik aksjon kan ikke forsvares, mener Lipponen. Bellona fikk 900 kroner i bot etter aksjonen mot oppdrettsanlegget i Finland. Bellona slaktet laks ved anlegget i Lappland som de mente var smittet av lakselusen gyrodactylus.

Rettssak

Bellonas leder Frederic Hauge vurderer å gå til rettssak mot den finske statsministeren dersom han ikke beklager uttalelsene han kom med til Aftenposten om den norske miljøbevegelsen. I intervjuet blir Bellona omtalt som en gruppe terrorister.

Lipponen hevdet på en pressekonferanse i kveld at intervjuet i Aftenposten ikke var autorisert. Men dersom miljøorganisasjonen holder seg innenfor finsk lov, ønsker han den velkommen tilbake til Finland.

Stoltenberg ville ikke kommentere Bellona-aksjonen som har fått den finske statsministeren til å ta usedvanlig harde ord i bruk. Men Stoltenberg er neppe klar for like harde karakteristikker.

(NTB)

BEKLAGER: Lam og laks sto på menyen da statsminister Jens Stoltenberg og hans kone Ingris Schulerud inviterte Finlands statsminister Paavo Lipponen med frue til middag på Utstein kloster i kveld. Her beklaget Lipponen Bellona-utsagnet sitt. Foto: SCANPIX