Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Lisa» (13) sa hun hadde blitt bortført og voldtatt av en gruppe innvandrere. Nå viser det seg at anmeldelsen var falsk

Hadde stukket av hjemmefra på grunn av skoleproblemer.

DEMONSTRASJONER: Nyheten om den angivelige voldtekten første til demonstrasjoner i Berlin i forrige uke. Foto: EPA / KLAUS-DIETMAR GABBERT / NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: Nyheten om den angivelige voldtekten første til demonstrasjoner i Berlin i forrige uke. Foto: EPA / KLAUS-DIETMAR GABBERT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rapporter om en angivelig gruppevoldtekt av en 13 år gammel tysk-russisk jente i Berlin i forrige uke utført av flere menn «av utenlandsk opprinnelse», førte til demonstrasjoner og en reaksjon fra Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Nå viser det seg at jenta, som er blitt omtalt som «Lisa» ikke ble voldtatt, men at hun hadde stukket fra hjemmefra og hun fant på historien, melder flere tyske medier, blant annet Süddeutsche Zeitung og Der Spiegel.

Var hos bekjent Jenta var borte fra foreldrene i omtrent 30 timer 11. og 12. januar. Da hun kom tilbake hevdet hun overfor familien og politiet at hun hadde blitt bortført og voldtatt.

Etter at politiet ikke fikk flere detaljer i historien hennes til å stemme, innrømmet jenta til slutt i avhør at hun hadde vært sammen med en 19 år gammel tysk bekjent. Politiet skal ha funnet eiendeler tilhørende jenta i leiligheten hans, skriver Der Spiegel.

- Hun innrømmet at historien ikke var sann, sier Martin Steltner, talsperson for tysk påtalemyndighet, ifølge The Guardian.

Hun skal ha stukket fra hjemmefra på grunn av problemer på skolen, og det er nå ikke noe som tyder på at det skjedde ufrivillig.

Anspent forhold Saken har fått storpolitiske implikasjoner. Onsdag ga den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov uttrykk for at tysk politi må legge alle kortene på bordet i saken.

- Det er opplagt at hun ikke frivillig var borte i 30 timer. Jeg håper at disse problemene ikke blir feid under teppet, og at dette ikke skjer igjen, sa han.

Berliner-Zeitung skriver at forholdet mellom de to stormaktene nå er anspent, blant annet på grunn av «Lisa»-saken.

Historien om voldtektsanmeldelsen kom en knapp måned etter at omfattende overgrep ble avdekket i Köln på nyttårsaften.

Myndighetene nedsatte i ettertid av hendelsen en etterforskningsgruppe på 40 tjenestemenn for å finne de skyldige etter at omlag tusen unge menn med innvandrerbakgrunn skal ha gjennomført «seksualforbrytelser i massiv skala».

Flere av kvinnene som ble utsatt for overgrep fortalte i etterkant at de forsøkte å kontakte politiet uten hell, og i etterspillet måtte også byens øverste politisjef, Wolfgang Albers, trekke seg fra sin stilling.

Han innrømmet i dagene etter masseovergrepene at hans framstilling av situasjonen ikke samsvarte med det som faktisk skjedde.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram