Lisas historiske seier et sviende nederlag for Palin

Vinner mot Tea Party-kandidaten i Alaska.

KAN BLI HISTORISK:  Lisa Murkowski ser ut til å vinne senatorvalget i Alaska.  Om hun vinner blir hun den første «write-in-kandidat» til å komme inn i Senatet siden 1954. Foto:  John Moore/Getty Images/AFP/Scanpix
KAN BLI HISTORISK: Lisa Murkowski ser ut til å vinne senatorvalget i Alaska. Om hun vinner blir hun den første «write-in-kandidat» til å komme inn i Senatet siden 1954. Foto: John Moore/Getty Images/AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sarah Palin ser ut til å ha gått på et nederlag på hjemmebane i mellomvalget i USA.

Når 76 prosent av stemmene er talt opp, tyder alt på at Lisa Murkowski, en kandidat som Palin har ligget i konflikt med i lengre tid, velges inn i Senatet.

Hun slår da Tea Party-yndling og Palin-kjæledeggen Joe Miller som hun tapte mot i Republikanerenes primærvalg.

Historisk
Seieren gjør i så fall Lisa historisk. Murkowski velges inn som «write-in»-kandidat og er ikke oppført på stemmesedlene, men må skrives opp av velgerne. Det ansees som nesten umulig å vinne valg på denne måten og Murkowski blir den andre «write-in»-kandidat som velges til Senatet noen sinne, ifølge CNN.

Etter at 76 prosent av stemmene er talt opp ligger Murkowski an til å få 41 prosent av stemmene, Joe Miller 34 og Demokratenes representant,  Scott McAdams 24 prosent.

«Lisas galle» Flere ganger i valgkampen har Palin gått kraftig til angrep mot Lisa Murkowski.

- Jeg har aldri sett en kandidat synke så lavt som under senatordebatten i Alaska i går. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at en senator fra Alaska kan utfordre æren til en dekorert krigsveteran, skrev den tidligere visepresidentkandidaten etter at Murkowski i en debatt hadde spurt Miller om han trodde hans tidligere kamerater fra militærakademiet synes han hadde levd opp til æreskoden deres.

«Lisas galle mot Joes ære» var tittelen på innlegget Palin la ut på Facebook 25. oktober.

Joe Miller har hatt mye å forsvare seg mot de siste ukene. Han beskyldes blant annet for å ha skaffet seg en privat pc for offentlige penger for deretter å lyve om det. I tillegg er to av sikkerhetsvaktene hans kommet i søkelyset etter at de satt en journalist som forsøkte å spørre ut Miller i håndjern. Sikkerhetsvaktene jobbet i hæren, som nå etterforsker hendelsen.

Det var hentydninger til dette som fikk begeret til å renne over for Palin.  Men konflikten mellom Palin og Murkowski startet lenge før Palin engasjerte seg i valgkampen for Joe Miller.

Murkowski var blant annet en av dem som var sterkt kritisk til at Palin trakk seg fra guvernørvervet før tjenestetiden hennes var ute, og har sagt at hun ikke vil støtte Palin som kandidat i presidentvalget i 2012.

Murkowskis far Francis Hughes Murkowski måtte i sin tid gå av som guvernør i Alaska etter å ha tapt mot nettopp Sarah Palin.

PALIN-STØTTET:  Tidligere viespresidentkandidat Sarah Palin omfavner Joe Miller på et valgkamparrangement i Alaska 28. oktober. Den Palin-støttede kandidaten har hatt noen strie uker.
PALIN-STØTTET: Tidligere viespresidentkandidat Sarah Palin omfavner Joe Miller på et valgkamparrangement i Alaska 28. oktober. Den Palin-støttede kandidaten har hatt noen strie uker. Vis mer